Roos
85 min min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 445 gram boter, op kamertemperatuur
  • 600 gram suiker
  • Rasp van een citroenschil
  • 5 grote eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels citroen extract
  • 390 gram bloem
  • 240 milliliter 7up

Heerlijk met een flinke dot slagroom

Als het om het bakken van een cake gaat is er veel mogelijk. Zo volg je gemakkelijk de instructies op een kant-en-klare verpakking, maak je de cake met losse ingrediënten zonder pakje of verzin je een bijzondere variant door er andere ingrediënten aan toe te voegen. Vandaag gaan we voor dat laatste en maken we een citroencake met – jawel – 7Up. Het welbekende drankje doet het namelijk ook erg goed in de vorm van een cake. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de citroencake met 7Up:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een tulbandvorm in met boter. Heb je geen tulband? Een andere cakevorm kan ook.
  • Klop de suiker op tot een luchtig geheel. Voeg tijdens het kloppen de rasp van een citroenschil en de suiker toe. In totaal mix je ±5 minuten.
  • Voeg een voor een de eieren toe. Mix tot de eieren volledig opgenomen zijn in de boter. Voeg vervolgens de extracten toe en mix kort door.
  • Aan het botermengsel voeg je beetje bij beetje de bloem en 7Up toe. Eindig met de bloem.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad. Plaats in de oven en bak de cake ±1 uur en 20 minuten.
  • Prik met een satéprikker in het beslag om te controleren of de cake gaar is. Laat vervolgens 10 minuten op een rooster afkoelen en keer vervolgens om. Laat de cake dan volledig afkoelen en haal vervolgens uit de cakevorm.
  • Genieten maar!

Ook lekker: Chocolademousse taart met luchtige filodeegkorst

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: My Baking Addiction | Beeld: Pexels