Roos

Het bereiden van garnalen komt nog heel precies

Liefhebbers van garnalen weten het als geen ander: in een restaurant smaakt de boel altijd het beste. Knapperig van buiten, mals van binnen, precies zoals het hoort. Ondanks dat veel mensen het tegenovergestelde denken, kun je thuis net zo goed garnalen bereiden. Je moet alleen een paar veelgemaakte fouten voorkomen. Wij leggen je uit hoe je een pro wordt in het bakken van garnalen.

1. Kies de juiste garnalen

Denk je jezelf te trakteren op verse garnalen van de markt? Dan heb je het mis. Behalve wanneer je een garnaal nog in levende lijve koopt, is het in elk geval beter een bevroren variant in te slaan. Alle Nederlandse garnalen worden namelijk eerst bevroren en bij de visboer ontdooid. Hoelang de boel er al ligt? Dat weet je niet. Vooral wanneer de garnaal z’n kop nog heeft dien je op te passen. In de kop zit namelijk een enzym wat een garnaal papperig kan maken. Kies voor de bevroren en ongekookte variant in de supermarkt, dan zit je sowieso goed. Let op: dit zijn niet de roze maar de grijze garnalen.

2. Maak de garnalen goed schoon

Garnalen kunnen nog hun darmkanaal bevatten. Klinkt vies, maar hier zal enkel wat zand of modder in kunnen zitten. Door de garnalen zonder schil aan de rug in te snijden, en de garnalen met schil op de rug een stukje in te knippen, zodat je het darmkanaal kunt verwijderen. Vervolgens trek je – hoe onsmakelijk het ook klinkt – het darmkanaal er zo uit.

3. Droog deppen

Omdat je de garnalen lekker knapperig wil maken, is het belangrijk de boel goed droog te deppen. Hierdoor voorkom je dat de garnalen in plaats van dichtschroeien juist in de pan zullen gaan koken. Dep je de garnalen niet goed droog? Dan zal het altijd resulteren in een taaie hap.

4. Heet, heter, heetst

Gooi jij de garnalen in de pan zodra die met olie op het vuur staat? Dan kun je dit in de toekomst beter anders aanpakken. Het is belangrijk dat de pan écht goed heet wordt, zodat de garnalen direct dicht kunnen schroeien. Doe je dit niet? Dan eindigen je met een taaie hap.

5. Niet allemaal tegelijk

Wanneer je van plan bent om flink wat garnalen te bakken is het verstandig de boel niet allemaal tegelijk in de pan te gooien. Te veel garnalen in een pan zorgen ervoor dat de boel begint te stomen. Dit wil je niet, aangezien de garnalen juist dicht moeten schroeien. Bak de garnalen in verschillende delen aan elke kant ongeveer binnen 2 minuten bruin. Je garnaal is klaar wanneer het dikste gedeelte – oftewel het midden van de garnaal – niet meer doorzichtig is. Let op: haal de garnalen nu ook direct uit de pan, om te voorkomen dat de boel doorgaard.

Lees ook: 7x veelgemaakte fouten tijdens het pannenkoeken bakken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Flavor Flav | Beeld: Unsplash