Voedselverspilling tegengaan: beter voor het milieu én jouw portemonnee

Die gerimpelde paprika achterin de groentela, de taaie chippies in de snackla of het vergeten lasagnekliekje van een aantal dagen terug. Het overkomt ons allemaal dat we eten af en toe vergeten! Maar al die kleine beetjes die in de afvalbak verdwijnen, hebben bij elkaar opgeteld een flinke impact. Op het milieu, maar ook jouw eigen portemonnee. Met deze drie tips kun je voedselverspilling tegengaan. 

Tip 1: De koelkastindeling

In een volle koelkast is het gemakkelijk om iets snel op een plank te schuiven met de meeste ruimte. Maar is dit ook de beste plek? Bepaalde plekken in de koelkast lenen zich beter voor bepaald voedsel. Plaats vlees bijvoorbeeld op de laagste planken om bacteriegroei tegen te gaan, zo kunnen vleessappen niet per ongeluk op ander eten terechtkomen. Een georganiseerde koelkast vergroot de houdbaarheid van je eten. Belangrijk is dat je de juiste temperatuur instelt. Volgens de organisatie Natuur & Milieu is de ideale stand 4 graden.

Tip 2: Invriezen

Wanneer je voedsel koel bewaart, krijgen micro-organismen minder de kans om te groeien. Maar bij invriezen stopt de groei hiervan bijna helemaal. Hierdoor kan voedsel maanden tot wel een jaar goed blijven in de vriezer! Het Voedingscentrum zette de houdbaarheid na invriezen van verschillende producten op een rijtje. Let wel op, wanneer producten eenmaal ontdooid zijn, kunnen sommige micro-organismen weer gaan groeien. Ontdooi dus alleen de porties die je nodig hebt.

Tip 3: Vacumeren

Een grote vijand voor de houdbaarheid van voedsel is zuurstof. Dit zorgt namelijk voor oxidatie; het proces dat de smaak verandert en dat voedsel verkleurt. Door te vacumeren, onttrek je een verpakking van zuurstof. Hierdoor gaan sommige bacteriën en schimmels in slaapmodus, waardoor jouw eten tot wel vijf keer langer vers blijft! Maar hoe vacumeer je nou zelf thuis, zonder die grote, dure apparaten? Wij stuitten op een handig product, waardoor je elke pot en fles gemakkelijk thuis vacumeert: een Nanostopper!

Kortom, zorg voor optimale houdbaarheid en haal het meeste uit je voedsel door het slim te bewaren! Enthousiast geworden over het tegengaan van voedselverspilling? Wij zetten eerder nog andere nuttige tips op een rijtje.

Lees ook: Keukenhack: zo blijven je groenten langer vers

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Unsplash, NRD