Voorkom voedselverspilling dankzij deze 5 handige tips

Maayke

5 tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. We gooien kliekjes of andere etensresten die we niet gebruiken in onze gerechten makkelijk weg. Niet alleen wij, maar ook de supermarkten en telers maken zich schuldig aan de verspilling van voedsel. Het AD sprak met een aantal experts en kwam met een aantal bruikbare tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Het AD sprak onder andere met Pauline Schouwenburg die een aantal handige tips geeft wat consumenten zelf kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Etensresten weggooien

Schouwenburg geeft aan dat we vaak de ingrediënten voor een recept aanschaffen, hiermee koken maar de rest die we niet gebruiken weggooien. Dit is zonde, want van de overgebleven resten kun je nog heel goed een saus of soep maken. Daarnaast hoef je niet altijd een recept exact op te volgen, maar koop je een aantal producten en op basis daarvan bereid je een aantal maaltijden. Met name mensen die vaak weekboodschappen halen hebben wat aan deze tip.

2. Handige inkoop

Ben je iemand die op het laatste moment de supermarkt in gaat en een boodschap voor één dag doet? Dan kun je volgens Osman Akin, van R’damse Nieuwe ook eens overwegen om producten te kopen die nét op de houdbaarheidsdatum zitten. Kijk overigens ook eens naar minder mooie producten.  “Koop eens de minder mooie paprika’’, zegt Rachelle Eerhart, van Rechtstreex. Voor een minder hoge prijs kun je via hun Facebookpagina een minder mooi product kopen, waardoor je verspilling tegengaat.

3. Minder hoge eisen

Veel consumenten stellen vrij hoge eisen aan onze producten. “Ga ook eens langs de boer”, zegt Schouwenburg. “Kijk hoe een vers stuk fruit of groente er echt uitziet. Als je een eigen moestuin hebt, weet je hoeveel tijd en moeite het kost om tomaten te telen. We zijn gewend dat altijd alles maar beschikbaar is, en perfect. Ondertussen vergeten we dat vlees, groente en fruit natuurproducten zijn.”

4. Zoek de juiste informatie op

Er zijn een aantal handige weetjes die kunnen helpen om voedselverspilling tegen te gaan. “Het laatste wat ik heb weggegooid zijn eieren. Weet je hoe je controleert of die nog goed zijn? Doe ze in water, als ze naar het oppervlakte komen drijven, zijn ze niet meer goed”, zegt Eerhart. Ook weten veel mensen niet dat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn. Zo bestaat er de ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en de ‘te gebruiken tot’ (TGT-datum). De THT-datum staat vaak op producten die niet snel bederven, en kun je vaak zonder gevaar eten, ook als de datum al lang is verstreken. “Ga bij jezelf na: ruikt het nog goed, en ziet het er nog goed uit? Het laatste hoeft niet doorslaggevend te zijn. Schimmel kun je prima van de kaas afsnijden. Wit uitgeslagen chocolade is ook geen ramp”, aldus Schouwenburg.

5. Initiatieven tegen voedselverspilling

Tenslotte zijn er lokale initiatieven waar je als consument aan mee kunt doen. Zo verzamelt ‘Groente zonder Grenzen’ in Rotterdam overgebleven groenten en fruit en kookt hier wekelijks iets van. Je kan als consument altijd aanschuiven. Hetzelfde geldt voor ‘Seinpost Slinge’, een initiatief van supermarkt Plus in Rotterdam. Ook meerdere restaurants in bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam en Den Haag koken met voedsel dat nog te redden valt.

Lees ook: Deze 10 dingen mag je niet in de koelkast bewaren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Unsplash