Sabine
10 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 240 gram maïsmeel (bv het merk Pan, verkrijgbaar bij de AH)
  • 260 milliliter water
  • Halve theelepel keukenzout

Veel lekkerder dan tortilla’s van bloem!

Nacho’s, enchilada’s, fajita’s, taco’s: het zijn stuk voor stuk favorieten uit de Mexicaanse keuken. Niet alleen zijn deze gerechten allemaal verrukkelijk, maar ze hebben ook nog eens gemeen dat ze worden gemaakt met of van maïstortilla’s. Nu vind je in de supermarkt met name bloemtortilla’s, dus vandaag steken we de handen uit de mouwen en maken we de maïstortilla’s zelf! 

Tips

Het maken van maïstortilla’s is eigenlijk heel makkelijk, maar als je het nog nooit eerder hebt gemaakt, kan het wat verwarrend zijn. Sommige mensen verwachten bijvoorbeeld dat hun maïstortilla-beslag lijkt op een pannenkoekenbeslag. Maar als je maïstortilla’s maakt, maak je een deeg en dus geen beslag.

Ook is het belangrijk om een beetje geduld te hebben. Als je het maïsmeel en het water met elkaar mengt, lijkt het in eerste instantie best wel dun. Geef het even een minuutje. Je zult zien dat het maïsmeel wat tijd nodig heeft om het water op te nemen en daarna eindig je alsnog met een dik deeg.

Met de hand of een tortillapers

We zeiden net al dat het erg makkelijk is om tortilla’s te maken, maar bepaalde snufjes kunnen het wel wat makkelijker maken. Neem nu een tortillapers. Wanneer je de ingrediënten voor de maïstortilla’s met elkaar hebt vermengd, moet je ze natuurlijk nog in de juiste vorm krijgen. Dit doe je door balletjes te draaien en door deze daarna te pletten. Dit kan met de hand, maar het is nog makkelijker om dit met een tortillapers te doen. Plaats hiervoor bakpapier aan beide kanten van de pers, leg hier je bolletje maïsmeel tussen en druk de pers daarna dicht. Klaar is kees! Heb je geen tortillapers? Dan kun je het dus ook met de hand doen. Neem een bolletje van het deeg tussen je handen en plet het voorzichtig tot een tortilla.

Bereiden

Maïstortilla’s kun je in een koekenpan bereiden, maar het is nog makkelijker om dit te doen in een tortillapan (of een speciale crêpepan). Op deze manier is het nog makkelijker om de tortilla’s om te draaien. Al kun je het ook prima in een koekenpan bereiden!

Zo maak je het:

  • Doe het maïsmeel en het zout in een kom en roer goed. Schenk daarna het water erbij en roer opnieuw goed. Laat daarna even staan tot het water volledig is opgenomen door het meel. Roer daarna nog een keer.
  • Maak bolletjes van het deeg: ze moeten een slag groter zijn dan golfballen.
  • Bekleed een tortillapers aan beide zijden met bakpapier en plaats hier een deegballetje tussen. Plet daarna. Haal daarna voorzichtig het bakpapier eraf. Geen tortillapers? Gebruik dan je handen om een tortilla uit het deeg te kneden.
  • Verhit een tortillapan of koekenpan zónder olie. Leg daarna de tortilla in de pan. Laat op middelhoog vuur een minuutje bakken en draai daarna om. Bak goudbruin. Herhaal deze stap met alle deegbolletjes en voor je het weet geniet je van heerlijke zelfgemaakte tortilla’s!

Lees ook: Recept: overheerlijke taco’s met Mexicaanse barbacoa

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Beeld: Pexels