Jasmijn

Er is een duidelijke reden voor

De appel is de meest gegeten soort fruit in ons land. Er zijn al behoorlijk wat verschillende soorten van op de markt, maar dat aantal lijkt alleen maar verder te groeien. Dit is wat je erover moet weten.

Van eigen bodem

Wereldwijd zijn er maar liefst 7.000 (!) verschillende soorten appels. De populairste soorten die we hier in Nederland kunnen telen, zijn de Elstar, Jonagold, Golden Delicious, Goudreinette en Cox’s Orange Pippin. Onder andere in Gelderland, Utrecht en Flevoland is de bodem erg geschikt voor fruitteelt, dus daar komen veel van onze appels vandaan.

Import

Gemiddeld wordt er in Nederland elk jaar 300 miljoen kilo appels geteeld. Ongeveer de helft daarvan is bedoeld voor de export. Daarnaast importeren we zelf echter ook veel appels uit diverse landen, waaronder uit Frankrijk, België, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Vanaf september komen de Nederlandse soorten op de markt, vanaf maart/april komen de soorten van het zuidelijk halfrond in de supermarkt terecht.

Nieuwe soorten

In de loop der jaren zien we steeds meer nieuwe appelsoorten verschijnen. Daarbij gaat het vooral om speciale rassen (ook wel clubrassen genoemd), zoals de Pink Lady. “Dit zijn nieuwe rassen waar patent op zit en die worden geteeld volgens een clubsysteem: een beperkt aantal telers mag de appel laten groeien en de appel wordt door de licentiehouder op de markt gebracht volgens een vooraf bepaalde marketingstrategie”, aldus fruitdeskundige Marcel Tross in gesprek met het AD.

Wat de consument wil

Volgens groente- en fruitexpert Frank van Vuure is het logisch dat zulke appels een succes zijn, omdat ze goed aansluiten bij de wensen van de huidige consument. “Een felrode kleur, friszoete smaak, lange houdbaarheid maar ook een crispy bite: niemand zit te wachten op een melige appel”, vertelt hij aan het AD. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Aha: zo houd je appels het langst vers en knapperig

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels