Ingrediënten
  • 8 hardgekookte eieren
  • 10 middelgrote preien, goed schoongemaakt
  • 60 + 30 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • 360 milliliter volle melk
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • 90 gram cheddar, geraspt
  • Cayennepeper, zout en peper, naar smaak
Christel
Ingrediënten
  • 8 hardgekookte eieren
  • 10 middelgrote preien, goed schoongemaakt
  • 60 + 30 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • 360 milliliter volle melk
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • 90 gram cheddar, geraspt
  • Cayennepeper, zout en peper, naar smaak

Lekker dat het is!

Tijdens feestelijke eet-aangelegenheden zetten we graag bijzondere gerechten op tafel. We maken in zulke gevallen vaak een romige aardappelgratin als bijgerecht. Dit keer maakten we echter een variant op dit maaltje: preigratin.

Hoe maak je de romige preigratin?

  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Snijd elk ei in 8 stukken en doe ze in een ovenschaal.
  • Snijd de donkere uiteinden van de prei af. Snijd de preien in de lengte doormidden, maak ze goed schoon en snijd ze daarna nog in stukjes.
  • Smelt 60 gram roomboter in een koekenpan op een middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden prei toe als de boter volledig is gesmolten. Bak de prei zacht in zo’n 5 tot 7 minuten.
  • Verdeel de prei over de stukjes eieren.
  • Gebruik de pan waar je de prei in bakte opnieuw. Smelt 30 gram boter in de pan op een laag vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer tot de bloem goed met de boter is vermengd.
  • Schenk langzaam de melk bij de boter terwijl je blijft roeren. Laat de saus op een middelhoog vuur dik worden.
  • Voeg nu de parmezaanse kaas, de helft van de cheddar en cayennepeper, zout en peper naar smaak toe. Roer tot een geheel.
  • Verdeel de saus gelijkmatig over de prei en sprenkel de rest van de cheddarkaas over de saus.
  • Schuif de ovenschaal in de oven en bak tot de kaas goed is gesmolten, zo’n 10 minuten. Geniet van je preigratin! 

Ook lekker: Jachtkip

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Seasoned Kitchen | Beeld: Videostill YouTube