12 april 2022

‘Ondanks de moeilijkheden die ik af en toe had, zou ik het zo nog een keer overdoen’

De afgelopen aflevering van Heel Holland Bakt maakte de tongen flink los. Niet alleen de bijzondere baksels die de kandidaten moesten maken – van een candybar 2.0 tot chocolade ‘vegen’ –, ook de afvaller van aflevering 4 was onverwacht. Daarom blikken we terug op de aflevering en zetten we de afvaller in het zonnetje! 

Let op! Dit artikel bevat spoilers over de vierde aflevering van Heel Holland Bakt 2022 van 9 april.

Terugblik aflevering 4

In de vierde aflevering mochten de bakkers aan de slag met chocolade. Met een gevulde chocoladereep als signatuuropdracht zaten we te smullen vanaf de bank. Bij de technische ronde werd het vooral pittig voor de kandidaten, en moesten ze ouderwetse, Franse chocoladebiscuitjes maken. Maar zoals Robèrt ook al zei, meten is weten. De chocolade moet namelijk perfect op het biscuitje passen. Iets wat heel lastig is en je zeker wat bakkennis voor nodig hebt. Het spektakelstuk bestond uit een baksel met penseelstreken. Helaas viel het doek voor Yannis Vrasidas, die de tent moest verlaten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Yan Vra (@yannisvrasidas)

Vrolijkheid in de tent

De Griekse Yannis is groot fan van Heel Holland Bakt en kijkt al jaren naar de Nederlandse, Engelse en Franse bakwedstrijd. Toch had hij nooit gedacht dat hij zelf in de tent zou staan. “In het begin denk je: ik ga vast niet door, maar telkens kwam ik weer een ronde verder. Geweldig.”, aldus Yannis aan Omroep Max. De goedlachse kandidaat veroverde de harten van alle Heel Holland Bakt-kijkers, maar ook jurylid Janny was gecharmeerd van zijn vrolijkheid.

Voorbereiden

Door het kijken naar de bakwedstrijd had Yannis het een en ander opgestoken, maar kwam hij ook goed voorbereid de ten int. “Toen ik me realiseerde dat ik in de tent kwam te staan, moest ik me meer in bepaalde technieken gaan verdiepen en meer leren om mezelf te verbeteren. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van botercrème – of überhaupt van baksels met pure suikers zoals de zogenaamde layer cakes – maar het was wel belangrijk dat ik die in de tent kon maken.”

Favoriete opdrachten

Hoewel de chocolade biscuits uit aflevering 4 zijn minst favoriete opdracht was, is hij erg te spreken over zijn spektakelstuk in aflevering 2. Hier viel de onrealistische buste van André van Duin erg in de smaak bij de jury. Een opdracht die helemaal in het straatje van Yannis paste: “Ik houd erg van kunst, vooral van moderne kunst. Het leek me leuk een abstract figuur van André te maken, maar dan wel op een manier dat iedereen kan zien dat het André is. Het is uiteindelijk een Picasso-achtig figuur van André geworden en ik ben erg trots op wat ik heb neergezet.”

De ‘Griekse tragedie’ bij de kataifi van aflevering 3 was niet aan Yannis besteed. ” Ik voelde de druk van alle bakkers, omdat iedereen wist dat ik dit baksel als enige kende, dus ze stelden allemaal veel vragen. Uiteindelijk is het totaal mislukt, waar ik me wel een beetje voor schaam.”

‘Een leuke ervaring’

Het afscheid was zwaar voor de bakker, maar is hij ook trots op zichzelf: “Als ik erop terugkijk is het nog beter dan ik had verwacht. Niet alleen de bakkers, maar ook de jury en alle mensen rondom het programma zijn geweldig. Ik had me niet kunnen bedenken dat deze mensen binnen zo’n korte tijd als familie zouden voelen. Het was zo’n leuke ervaring.” Van het dansen met André in de tent tot paniek bij de technische opdrachten: de bakker in spe kijkt vooral met een grote glimlach terug op de wedstrijd. “Ik heb zoveel plezier gehad! Ondanks de moeilijkheden die ik af en toe had, zou ik het zo nog een keer overdoen”, aldus Yannis.

Lees ook: De leukste tweets over aflevering 4 van Heel Holland Bakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Roland J. Reinders/Omroep MAX