25 november 2021
Redactie Kookfans

Ook doet het HHB-jurylid een boekje open over ‘foodie’ influencers

We kennen Janny van der Heijden inmiddels allemaal als streng edoch rechtvaardig jurylid van Heel Holland Bakt. Maar de 67-jarige draait al veel langer mee in de culinaire wereld. In een interview met Flair onthult ze een opmerkelijk geheim over het komende seizoen Heel Holland Bakt, en geeft ze haar ongezouten mening over culinaire Instagrammers.

Jarenlange ervaring

Inmiddels zijn we allemaal groot fan van Van der Heijden in haar rol als jurylid bij Heel Holland Bakt. Haar kritische blik en duidelijke commentaar zijn in de iconische tent vaste prik. Maar ze zag het eigenlijk niet zitten om op tv te verschijnen, vertelt ze. “Als culinair publicist en hoofdredacteur van tijdschrift Tip culinair heb ik altijd gezegd: ik ga niet in beeld. Ik werd daar wel voor gevraagd, maar zag mezelf niet met pakjes en zakjes kokend op televisie, ik ging mijn nagellak daar toch niet voor afhalen?”, legt ze uit aan Flair. Maar met HHB veranderde dat volledig: “Heel Holland bakt werd uiteindelijk het grote podium dat alles voor me heeft veranderd. Want als je op televisie komt, krijg je ineens een grotere geloofwaardigheid. Toch ben ik niet anders naar dingen gaan kijken sinds ik bekend ben, mensen kijken anders naar mij.”

Foodstagram

Over alle influencers op Instagram heeft Janny met al haar ervaring dan ook een duidelijke mening: “Ik heb me altijd enorm verzet tegen het geklep over ‘superfoods’. Iedereen praat elkaar maar na over gojibessen uit Tibet, terwijl er in heel Tibet geen gojibes te vinden is”, vertelt ze aan het tijdschrift. Ze legt uit dat gezond én duurzaam eten voor haar het belangrijkst is. En daarom schuurt het soms nogal met de influencers: “Het ergste vind ik dat hypes zoals rond quinoa ervoor zorgen dat mensen aan de andere kant van de wereld het niet meer kunnen eten. Dat heeft niets te maken met goed eten of duurzaam eten: dat kán niet”, stelt ze.

Aankomend seizoen Heel Holland Bakt

Ook laat Van der Heijden weten dat er het komende seizoen van HHB een opmerkelijke verandering plaatsvindt. De tent, de juryleden en het concept blijven hetzelfde. Maar: “We moesten uitwijken naar een geheime plek omdat op de oude locatie mensen met camera’s in de bosjes lagen om te zien wie aan het eind van elke aflevering nog wel en wie niet meer op de groepsfoto stond”, vertelt ze. Daarom wordt het programma niet langer opgenomen bij Parc Broekhuizen. Waar het programma tegenwoordig dan wel wordt opgenomen? Daar laat ze niets over los. Wij wachten dan maar geduldig af tot het volgende seizoen!

Lees ook: Robèrt van Beckhoven over Heel Holland Bakt Nog een keer

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flair Magazine, 17 november | Beeld: Brunopress