10 november 2020

5. Kies de juiste portie

“Altijd je bordje leeg eten”, zeiden onze ouders vroeger altijd. Tja, dat is prima als er niet te veel op je bord ligt. Als je je bord echter tot aan de rand vult met aardappelen, vlees en groenten wordt dit een andere kwestie. Je eet op deze manier vaak veel meer dan wat je eigenlijk nodig hebt. Begin daarom met een kleinere portie. Als je daarna even wacht en toch nog honger hebt, kun je altijd een nieuwe portie opscheppen.

6. Eet een goed ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, wordt er vaak gezegd. Volgens de diëtisten is dit zeker het geval. Het belangrijkste is dat je genoeg eiwitten eet bij je ontbijt. “Ik eet 20 tot 30 gram eiwitten in de ochtend”, zegt Collingwood. “Dit zorgt ervoor dat ik een paar uur vol ben en dat ik de rest van de dag geen cravings heb.” Neem bijvoorbeeld een hardgekookt eitje bij het ontbijt of ga voor Griekse yoghurt met wat fruit.

7. Weet wat je eet

Het is belangrijk om te weten wat je eet. Aan het eind van de dag weten we vaak nog wel wat we hebben gegeten voor ontbijt, lunch en avondeten. Maar wat dacht je van al die tussendoortjes? Een koekje hier, een snoepje daar. Het lijken kleine hapjes, maar toch tellen die calorieën en suikers ook mee. Houd daarom eens een voedingsdagboek bij. Schrijf een week lang elke dag op wat je precies allemaal eet. Dit kun je op papier doen, maar ook in een app als MyFitnessPal of MijnEetmeter. In deze app zie je ook direct hoeveel calorieën je op een gemiddelde dag binnenkrijgt.

8. Stook je tanden na het eten

Misschien een gekke tip, maar het is een goed idee om je tanden te poetsen en te stoken na een maaltijd. Niet alleen je tandarts zal blij met je zijn, ook je buikje neemt het je in dank af. “Door na het avondeten te stoken en te poetsen zul je minder snel zin hebben om ‘s avonds nog te snacken”, stelt diëtiste Sonya Angelone.

Pagina 2/2

Lees ook: Dit zijn de 11 gezondste drankjes voor als je wilt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Healthy | Beeld: Unsplash, Jan Sedivy