10 november 2020

We verklappen alvast de eerste tip: stop met diëten

Last van de coronakilo’s? Broeken zitten ‘ineens’ krapper en truitjes lijken twee maten te zijn gekrompen. Helaas is het niet altijd makkelijk om af te vallen. Het is dan ook niet zo gek om om hulp te vragen. Volgens diëtisten maken deze acht trucjes het makkelijker om afscheid te nemen van die extra kilo’s. 

1. Stop met diëten

Ja, dat lees je goed. De allerbeste tip is om te stoppen met diëten. Een dieet is namelijk vaak een oplossing voor op de korte termijn. Je valt misschien wel veel af door een maand geen koolhydraten te eten, maar dit is erg lastig om vol te houden. Binnen no time zitten die kilo’s er dan weer aan. Volgens diëtisten is het daarom ook beter om je te richten op gezondere gewoonten, zoals het eten van meer groenten en fruit. “Een van de beste manieren om af te vallen én op dat gewicht te blijven, is om duurzame levensstijlgewoonten te ontwikkelen die je op de lange termijn kunt volhouden”, zegt diëtiste Amy Gorin tegen The Healthy. “Denk hierbij aan kleine dingen, zoals een stuk fruit eten in plaats van een toetje en elke dag een stuk wandelen.”

2. Vermijd geen voedingsmiddelen

“Afvallen? Eet dan geen koolhydraten of toegevoegde suikers”, lees je vaak. En ja, door die voedingsmiddelen te schrappen, zul je hoogstwaarschijnlijk afvallen. Als je verder ook gezond eet. Daarom is het beter om naar je volledige dieet en calorie-inname te kijken. “In plaats van bijvoorbeeld koolhydraten uit je dieet te schrappen, kun je beter kijken naar calorieën die je makkelijk kunt missen, zoals dat koekje als tussendoortje of die reep chocolade”, zegt voedingsexpert Tara Collingwood. Zorg ervoor dat je dieet voornamelijk gezond is, met voldoende groenten en fruit. Dan kunnen koolhydraten en een stukje chocolade op zijn tijd écht geen kwaad.

3. Trakteer jezelf zo nu en dan

Van dag in dag uit op een wortel kauwen wordt niemand gelukkig, zelfs je konijn niet. Het is dan ook helemaal niet erg om jezelf zo nu en dan op een lekkere hamburger met frietjes of een milkshake te trakteren. Diëtiste en personal trainer Kristin Reisinger stelt zelfs voor om elke week een cheat meal te eten. “Een groot cheat meal kan ervoor zorgen dat je sneller je doelen behaalt”, vertelt zij. “Het is een boost voor je stofwisseling, helpt je lichaam om vet te verbranden en het zorgt ervoor dat je lichaam niet went aan een lagere calorie-inname.”

4. Let niet op de weegschaal

Het is menselijk om snel resultaat te willen zien. Zo stap je elke dag weer op de weegschaal in de hoop een lager getal te zien. Helaas word je hierdoor vaak alleen maar teleurgesteld. Het is daarom beter om niet vaker dan één keer per week op de weegschaal te staan. Focus je liever op self-care, stelt diëtiste Kara Lydon. “Besteed minder aandacht aan het getal op de weegschaal en besteed meer tijd en energie aan gezondheidsbevorderend gedrag, zoals bewegen en het eten van voedsel dat bevredigend is. Focussen op zelfzorg kan het gevoel van eigenwaarde vergroten, waardoor je beter voor jezelf gaat zorgen. Zo zul je zien dat je sneller beter in je vel zit.” Daarnaast is zo’n lifestyle beter vol te houden dan dagelijks op de weegschaal staan.”

Benieuwd naar nog meer trucjes om af te vallen? Lees ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2