24 augustus 2021
Jaimy Boer

Beleg jij je brood ook met vleeswaren?

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de voedzaamheid van verschillende vleeswaren, en is tot opmerkelijke conclusies gekomen. Hoe heerlijk het ook is om een broodje met een plakje worst te beleggen, kunnen we dat voortaan beter laten. 

Gerookte Gelderse worst

De Consumentenbond heeft in het onderzoek 16 verschillende soorten worst getest. Hierbij scoorde geen enkele worst voldoende op de gezondheidsgraadmeter. Toch was er ook een uitschieter: de gerookte Gelderse worst. Dit heeft te maken met het vet- en zoutgehalte in de worst.

Verzadigd vet

Normaal gesproken beleg je je boterham gemiddeld met 100 gram van de gerookte Gelderse worst. Deze 100 gram bevat 28 gram vet, waarvan maar liefst 10 gram verzadigd vet. De laatste vorm wil je eigenlijk zo min mogelijk eten, want dat verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Als dit te hoog is, kan dit een groot risico zijn voor je bloedvaten. De gerookte Gelderse worst kunnen we dus beter in de supermarkt laten.

Vers of voorverpakt

En wist je dat er geen verschil zit tussen ‘verse’ en voorverpakte worsten? Ook dit heeft de Consumentenbond onderzocht. Volgens hen zit er geen enkel verschil tussen de worsten en is een niet beter dan de ander. Wanneer je liever je brood wilt beleggen met iets voedzaams, dan adviseert het Voedingscentrum om vleeswaren links te laten liggen. Er zijn wel vleeswaren die iets voedzamer zijn, maar deze vallen alsnog buiten de Schijf van Vijf. Toch mogen we deze volgens het Voedingscentrum 3 tot 5 keer per dag hebben. Dit gaat dan om kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet of een knakworstje.

Minder gezond alternatief

Andere worsten zijn een minder gezonde optie en kun je beter niet vaker dan eens per week op je brood doen. Dit zijn bijvoorbeeld rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon. Beleg je boterham liever met een zelfgemaakt smeersel, zoals perzikjam met citroen en gember. Lekker én gezond!

Lees ook: Rare combinatie: deze worstjes smaken naar Kinder Bueno

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels