24 augustus 2021
Jaimy Boer

Voortaan geen dieetstress meer!

Wie bezig is met afvallen, weet wat voor strijd dit soms kan zijn. Het lijkt wel alsof je veel moeite doet en er weinig voor terug krijgt. De nieuwste voedseltrend laat zien dat het ook anders kan en brengt balans. Hoe? Lees gauw verder! 

Soft health

De nieuwste voedseltrend ‘soft health’ laat zien dat de mentale en emotionele balans net zo belangrijk is als de fysieke gezondheid. Waarbij je normaal gesproken je helemaal suf telt in calorieën, leg je bij ‘soft health’ de focus op variatie, balans en geluk. Voedingswetenschapper en gezondheidspsycholoog Hanni Rützler legt uit: “Bij ‘soft health’ staren we ons niet blind op calorieën, voedingswaarden, macro- en micronutriënten en vitamines. In plaats daarvan gaat het om balans, variatie, maar ook de sporadische snack. Gewoon omdat het lekker is.”

Concept van eten

Met ‘soft health’ kijk je vooral naar het concept van het eten. Waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt. “Bijvoorbeeld door kook- of bakworkshops. Ook nodigen steeds meer voedselproducenten consumenten uit voor een open dag om een kijkje achter de schermen te nemen. Daardoor wordt ‘onszelf voeden’ steeds meer een multi-zintuiglijke ervaring”, aldus Rützler.

Geluksmomentje

Uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederlang blijkt dat 45 procent van de ondervraagden 3 tot 4 keer per week een gezonde avondmaaltijd wil eten. Toch staat 63 procent zichzelf toe om 1 tot 2 keer per week ongezond te eten. Gemak en lekker eten voert dus de boventoon, en zorgt voor geluksmomentjes. Dit sluit weer naadloos aan op ‘soft health’. Ook zijn we door de jaren heen steeds meer gaan letten op onze inname van suiker, vet en calorieën. Doordat we ons eigen bananenbrood en muesli maken, eten we ook sneller iets gezonds. Hierdoor wordt een lekkere snack tussendoor een ware traktatie.

Lees ook: Aha! Dit is de meest ongezonde worst voor op brood

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Taylor Kiser Evolial