28 december 2017
Robby

Mosselen zijn minder onschuldig dan je denkt

Mosselen, wij zijn er dol op. Zodra de ‘r’ weer in de maand zit snellen wij naar de visboer om een kilo te kopen en diezelfde avond zitten we heerlijk te smullen van al het lekkers dat de Noordzee ons te bieden heeft. En bovendien zijn mosselen erg gezond, ze zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren, zodat het eten van mosselen niet leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte.

Maar toch kan het eten van veel mosselen op lange termijn schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben, zonder dat je het aanvankelijk doorhebt.

Microplastics
Nederlandse mosselen, langoustines en oesters zitten namelijk zo vol met plastic dat we jaarlijks 11.000 piepkleine deeltjes microplastics binnenkrijgen als we ze eten. Onderzoek van de Universiteit Gent toonde aan dat een deel daarvan ook in ons bloed terecht kan komen en zich daar vervolgens ophoopt. Milieutoxicoloog Colin Janssen stelt dat al dat plastic zelfs een ‘tikkende tijdbom’ is.

Ophopen in het bloed
“Per jaar kunnen er zo tot een zestigtal deeltjes in ons bloed komen en zich daar ophopen. Het echte gezondheidsrisico daarvan kunnen we nog niet inschatten. Hoeveel plastic moet je in je bloed hebben voor er ontstekingen komen of je er ziek van wordt? We weten niet waar die grens ligt.” Maar een echt lekker idee, is het niet, nee. Of dit ook geldt voor zeedieren uit andere wateren, is niet duidelijk. Of je het dan niet meer mag eten? Verboden wordt het volgens de experts voorlopig nog niet. Maar volgens hem moet er wel gauw minder plastic in de natuur terechtkomen, voordat het echt uit de hand loopt.

Lees ook: Maak dit jaar ‘oviebollen’! Oliebollen uit de oven, een stuk slanker en gezonder

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Nieuwsblad.be | Beeld: Pixabay