Met déze voedingsmiddelen houd je je buik in goede gezondheid!

De buik is de basis voor een goede gezondheid!

Je hebt vast weleens gehoord dat een goede gezondheid begint in de darmen: een goede stoelgang is de basis voor een goede gezondheid. Wist je dat zelfs een belangrijk deel van het immuunsysteem zich in je darmen bevindt? Het is dus uitermate belangrijk om je darmgezondheid optimaal te houden. Maar hoe doe je dat?

Déze voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een gezonde buik!

Darmgezondheid
Het is enorm belangrijk om je buik gezond te houden met goede voedingsmiddelen. Voornamelijk vezelrijk eten mag echt niet ontbreken in een gezonde levensstijl; ze zorgen voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel waardoor je minder de neiging hebt om te snacken. Vrouwen zouden eigenlijk 30 gram vezels per dag nodig hebben en mannen 40 gram. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting is echter gebleken dat maar liefst 75% van de Nederlanders de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels niet haalt. Hoe zorg je ervoor dat je toch voldoende vezels binnenkrijgt?

1. Volkoren producten
Bijna alle graanproducten kun je vinden in een volkoren variant. Witbrood kun je vervangen voor een volkoren boterham, witte pasta kun je vervangen voor volkoren pasta en ook crackers, ontbijtkoek en rijst bestaan in een volkoren variant. Kies je altijd voor de volkoren variant van een product, dan ben je al aardig op weg bij het binnenkrijgen van voldoende vezels.

2. Groente en fruit
Bronnen van vezels – waarvan veel mensen het niet verwachten – zijn ook groenten en fruit. Houd je je aan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit per dag (250 gram groenten en 2 stuks fruit), dan krijg je de optimale hoeveelheid vezels uit deze voedingsmiddelen binnen. Weet je niet hoe je voldoende groenten binnen kunt krijgen? Stop dat eens een handje boerenkool in je smoothie of beleg je brood met snoeptomaatjes en komkommer.

3. Bonen en noten
Een vaak vergeten bron van vezels zijn bonen en andere peulvruchten. Zorg er daarom voor dat je wat vaker peulvruchten in je avondeten verwerkt door bijvoorbeeld een lekkere chili te maken. Het kan ook erg lekker zijn om bonen in een rijstgerecht te verwerken. Ook noten leveren vezels: een handje per dag als tussendoortje of door een salade heen is lekker.

Lees ook: Verrassend: door déze noten te eten, verbrand je buikvet!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: archief