06 april 2018
Sabine

Lukt het jou wel om vlees wat vaker te laten staan?

Vegetarische burgers smaken anno 2018 helemaal niet naar een aangebrande schoenzool en namaakvlees komt buitengewoon dicht bij de smaak van het originele stukje vlees. Maar waarom vinden we het dan nog steeds zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen die gehaktbal, biefstuk of portie shoarma?

Men wordt aangeraden om minder vlees te eten.

Minderen met vlees

Het is nog niet zo lang geleden dat de Nationale Week Zonder Vlees plaatsvond en Nederlanders massaal hun biefstukje een week lieten liggen en gingen voor de plantaardige variant. De Raad van de Leefomgeving deed daar afgelopen week nog een schepje bovenop door Nederlanders te adviseren om minder vlees te eten. Toch vinden we dat verrekt moeilijk. Hoe kan het toch dat we nog altijd zoveel moeite hebben met dat stukje vlees wat vaker links laten liggen terwijl we weten dat het beter voor ons is? Trouw zocht het uit.

Traditie

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels verklaart aan Trouw dat mensen het lastig vinden omdat het nu eenmaal traditie is om vlees te eten en omdat we gewend zijn aan onze vleesconsumptie. “Woensdag is van oudsher gehaktdag, dus dat hóórt”, stelt de psycholoog.

Zelfbeeld

Ook draagt het zelfbeeld een stukje bij aan onze vleesconsumptie. Iemand die bekend staat als degene die wel raad weet met dat stukje vlees op de barbecue, vindt het lastig om dit zelfbeeld te breken. Bovendien is vlees eten nog altijd de vorm, dit beaamt Wessels. “Vlees eten de norm. Als je geen vlees eet, moet je dat uitleggen. En mensen kiezen hierin vaak de makkelijke weg: zich niet hoeven te verantwoorden.”

Lees ook: Zo maak je vegetarische stroganoff in een handomdraai

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Trouw, LindaNieuws | Beeld: Pixabay