07 februari 2023
Jaimy Boer

‘Mensen reageerden vol verbazing en trots’

Na acht afleveringen, tien kandidaten en een hoop baksels was het zondag eindelijk zo ver: de finale van het jubileumseizoen van Heel Holland Bakt. Met maar liefst vier kandidaten was het een zinderende aflevering en was het zelfs tot in de laatste minuten spannend. Kookfans belde met winnares Mercedes en vroeg haar het schort van het lijf! 

Vol verbazing

Bakken is voor Mercedes een grote passie, maar had ze nooit verwacht dat ze uiteindelijk in de finale zou staanHaar deelname aan het bekende bakprogramma van Omroep MAX ziet ze dan ook als een achtbaan. “Het was een wilde rit”, vertelt de kersverse winnaar aan Kookfans. Bakken is voor Mercedes een grote passie, en haar deelname was voor haar omgeving dan ook een grote verrassing. “Mensen reageerden vol verbazing en trots toen ze erachter kwamen dat ik meedeed.”

Flexibel in de tent

In de tent stond Mercedes bekend om haar optimisme, en zag ze tijdens de wedstrijd het glas ook zeker halfvol. Het werken in de tent ging namelijk niet zonder slag of stoot, legt ze uit. “Je moet flexibel zijn, want je werkt steeds aan andere werkbanken en sommige ovens werken sneller of trager.” Want, zo stelt de bakker: “Als iets niet lukt, dan kijk ik naar wat er wel kan. En als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.”

Spannende finale

Voor de finale moesten de kandidaten 7,5 uur bakken, en dat is een zware opgave. Behalve voor Mercedes, die juist heel blij wordt van bakken. “Ik had niet het gevoel dat het een opgave was, maar ik vond het juist tof dat ik 7,5 uur iets mocht doen wat ik het allerliefst in mijn leven doe. En met die instelling voelt het ook niet als iets heftigs.” Bakken brengt haar ook geluk, en dat is het belangrijkste doel in haar leven. Een bakcarrière ziet ze daarom zeker zitten in de toekomst.

Chocolade prijs

De winnares kreeg een bijzondere prijs, namelijk een chocolade bokaal die gemaakt is door Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Hoe lekker dat ook is, praktisch is het natuurlijk niet. “Ik ben zeker niet ondankbaar dat ik al dat lekkere chocolade mee naar huis mocht nemen”, vertelt Mercedes. Gelukkig heeft ze ondertussen de glazen bokaal gekregen, die voorgaande winnaars ook kregen van Heel Holland Bakt.

Tips van de winnaar

Voor thuisbakkers die ook een plek in de finale willen bemachtigen, heeft de kersverse winnaar nog een handige tip: zorg voor een strakke planning. Dankzij haar planning was het haar namelijk gelukt om alle baksels op tijd af te hebben en won ze daarmee de meeste punten. Ook helpt het volgens haar om een back-up te hebben, zodat je altijd voorbereid bent als een dag iets minder gaat.

Lees ook: Dit onderschatten de Heel Holland Bakt-kandidaten volgens de jury

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Beeld: Omroep Max / Elvin Boer