Exclusief! Enzo over Heel Holland Bakt: ‘Het is een stuk moeilijker dan op tv lijkt’

09 mei 2022
Jaimy Boer

‘Tom, Zeinab en ik waren heel erg aan elkaar gewaagd’

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover: de finale van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De kandidaten stonden tijdens de 7,5 uur durende finale-opdracht te strijden, maar uiteindelijk ging Enzo Pérès-Labourdette er met de winst vandoor. Kookfans belde met de thuisbakker en vroeg hem het hemd van het lijf. 

Meedoen aan Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt was al heel lang een droom van Enzo om aan mee te doen. Als fanatieke bakker en fan van het programma had hij er dan ook een goede verwachting van. “Ik dacht, als ik mee zou doen dat ik het dan wel goed zou doen. En een paar afleveringen kan overleven”, vertelt Enzo. “Tot corona kwam en ik dertig werd, en toen ging ik ineens anders denken. Voor hetzelfde geld zitten we over twee jaar in bunkers, dus waarom geef ik mezelf niet op? En toen zat ik er ineens in, dus dat was een goede beslissing.”

Veel geleerd

Maar Heel Holland Bakt op televisie zien is natuurlijk heel anders dan zelf meedoen. “Wat iedereen moet beseffen is dat het een stuk moeilijker is dan op tv lijkt. Maar het was een waanzinnige tijd”. De kandidaten werden gedurende de wedstrijd al snel hecht en hielpen elkaar de strijd door. Iets waar Enzo met een goed gevoel op terugkijkt: “Ik heb een hoop geleerd van Janny, Robèrt en de mede-bakkers wat betreft baktechnieken, dus mijn skills zijn heel erg omhooggegaan. Maar het leukste vind ik de vriendschappen die zijn gesloten tijdens de deelname. Wat het programma zo leuk maakt om deel te nemen is dat we daar zitten met tien heel verschillende mensen, ik ben dan een vegan yup uit Amsterdam, maar je hebt ook mensen van de Biblebelt, Drenthe en Griekenland. Dus je zit met veel verschillende mensen bij elkaar die allemaal dezelfde hobby hebben.”

7,5 uur in de tent

Voor de finale-opdracht werd alles uit de kast gehaald en moesten de bakkers een heus buffet voor een bruiloft presenteren. Hier kregen de kandidaten 7,5 uur de tijd voor. “Normaal gesproken doe je één werkdag over een trouwtaart. Maar je moet een trouwtaart maken, en ook nog de bolgebakjes, macarons, hapjes en bonbons doen. En het was ook nog eens zes graden buiten, dus heel koud. De boter crème werd ook keihard. Het was pittig, het leek echt op bakken van de camping. Ik heb geen eens geplast, want dat koste alleen maar extra tijd. Maar het was heel leuk.”

Vegan bakken

Enzo toverde het ene na het andere vegan baksel op tafel, waar zelfs Meester Patissier Robèrt van onder de indruk was. “Wat het zo leuk maakt aan Heel Holland Bakt, is dat het zo uitdagend is. Als ik thuis vegan bak, kan ik alles doen wat ik wil. Maar Heel Holland Bakt is geen vegan bakwedstrijd, maar een bakwedstrijd. Dus soms zitten er opdrachten tussen waarbij ik ook denk: hoe ga ik dat in vredesnaam vegan maken, zoals de slagroomtaart in aflevering 1. En daarin was het wel een beperking, maar bij opdrachten zoals bij de chocolademousse had ik geen beperkingen.”

Met de chocolademousse ging er zelf wat voorbereiding aan vooraf. “In Nederland is vegan bakken nog vrij nieuw, maar op andere plekken op aarde wordt het al vaak gedaan. Dus ik had een recept gevonden waar de chocolademousse met zijdetofu werd gemaakt. Ik heb een Koreaanse blog helemaal in Google Translate gezet om erachter te komen hoe ze het deden.”

Plannen voor de toekomst

Wat is de volgende stap voor de Beste Thuisbakker van Nederland? “Eten is mijn hele leven al een grote passie, net als kunst maken. En ik wil die werelden samenbrengen. Daarnaast vind ik het leuk om verhalen te vertellen als illustrator. En bij Heel Holland Bakt kon ik heel goed het vegan bakken laten zien, maar het lijkt mij heel vet om in de toekomst een tv-programma te doen waarin ik kijk hoe je duurzamer door het leven kan op een manier die lekker en mooi is. Zonder dat je daar veel beperkingen oplegt. En er komen sowieso geïllustreerde kookboeken. Wat ik heel leuk vind met eten is dat je meer met mensen verbonden bent. Dus er zullen ook wel workshops komen. Ik ga kijken wat op mij afkomt en hoop met mijn creativiteit wat frisheid in de patisserie te blazen.” Kortom, genoeg in het vizier voor Enzo!

Lees ook: André van Duin over het ‘geheim’ van Heel Holland Bakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Roland J. Reinders/MAX