Yentl Feenstra

Mooi makkelijk!

Er zijn maar weinig keukentaken die zo frustrerend zijn als proberen de schaal van een ei stukje voor stukje te pellen (tijmblaadjes plukken verdient een goede tweede plek). Veel te vaak brokkelt de schaal af in honderd stukjes en blijft het eiwit hardnekkig kleven, waardoor we een lelijk – en incompleet – ei krijgen. Klaar deze klus makkelijker met drie simpele tips.

Kies oudere eieren

Naarmate eieren ouder worden, verliezen ze geleidelijk vocht door de poriën in hun schaal – dit is geen beauty artikel! – en zet de luchtzak aan de punt uit. Ook de pH van het eiwit verandert, gaande van een lage pH naar een relatief hoge pH, waardoor ze minder sterk aan de schaal hechten. Hoewel we normaal gesproken erg blij worden van kakelverse eieren, is dit voor het pellen dus minder ideaal. Als je je eieren een week of twee voordat je van plan bent ze te koken koopt en laat rijpen in de koelkast, doen ze het het best.

Breek de eieren voor het koelen

Haal de eieren uit het water en tik een paar keer op het aanrecht voordat je ze laat schrikken in (ijs)water. Hierdoor wordt de membraanlaag tussen de schaal en het eiwit losgemaakt. Het is niet altijd een garantie, vooral als je eieren nog redelijk vers zijn, maar het helpt wel degelijk!

Koel de eieren helemaal af

Dat we eieren minstens een minuut moeten laten afkoelen in (ijs)koud water, weten we al wel. Maar het is het beste om ze volledig af te koelen, voor ongeveer 15 minuten, voordat je ze pelt. Door de temperatuurschok trekt het eiwit samen en scheidt het van de schaal. Snel afkoelen verstevigt ook het eiwit waardoor de eieren gemakkelijker te pellen zijn.

Appeltje-eitje!

Lees ook: Geen eieren in huis? Deze alternatieven kun je gebruiken bij het bakken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Kitchn | Beeld: Pixabay