15 september 2021

De opdrachten van Heel Holland Bakt staan nog vers op haar netvlies

De technische opdrachten van Heel Holland Bakt zijn soms ware nachtmerries voor de kandidaten. Je moet namelijk iets maken waarvan je geen idee hebt hoe dit eruit ziet. Oud-winnares Elizabeth heeft de technische opdrachten nog vers in haar geheugen staan, maar er is er één die ze nooit meer wil doen.

Angst

“Het is een van mijn angsten om iets typisch Hollands te moeten maken, waarvan ik de naam niet meer weet”, vertelt Elizabeth aan Kookfans. “En dat was het geval bij de kano’s.” Wie de aflevering van Heel Holland Bakt nog kan herinneren, weet vast wel wat een drama de kano’s waren. De kandidaten moesten de moeilijke koekjes maken, waarbij maar weinig bakkers de kano’s perfect kregen. Want iets kant-en-klaar ziet er heel anders uit dan als je het zelf maakt.

Geen dekseltje

Ook Elizabeth heeft deze lekkernij al eerder gegeten, maar wist niet dat ze de naam ‘kano’s’ hebben. “Zodoende heb ik prachtige kano’s gebakken, maar ik had er geen dekseltje op”, vertelt ze. “Ik heb er zelfs over gedroomd. Dat zijn van die momenten dat je faalt omdat de kennis ontbreekt. Dat neem je jezelf kwalijk. Ik had het moeten weten. Anderen wist het wel, maar daarbij was het ook niet gelukt.”

Nooit meer

Op de vraag of ze ooit nog kano’s gaat maken is Elizabeth duidelijk: “Nee. Ik vind ze superlekker om te eten – nog lekkerder om zelf te maken – maar sommige dingen zijn goed om één keer in je leven te maken. Ik heb het als iets heel leuks ervaren en ik blijf bij mezelf. Ik ben meer van de taarten en cakes, en het decoreren ervan.” Toch betekent dit niet dat ze nooit meer de Hollandse lekkernij eet: “Af en toe eet ik wel een kano. Misschien dat ik ze ooit ga bakken, maar nu nog niet”, stelt Elizabeth.

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt Nog een keer is op zondag om 20:20 uur te zien, bij Omroep MAX op NPO 1.

Lees ook: Recept: zo maak je zelf de spritsen van Robèrt van Beckhoven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Omroep Max, Roland J Reinders