Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 115 gram boter
  • 1 kopje water
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 130 gram bloem
  • 3-4 eieren
  • Voor de eierwas:
  • 1 theelepel melk
  • 1 ei
  • Voor de banketbakkersroom:
  • 480 milliliter volle melk
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 6 eierdooiers
  • 130 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • 240 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Scheutje vanille-extract
  • Voor het chocoladeglazuur:
  • 140 gram chocolade
  • 120 milliliter slagroom
Jaimy Boer
70 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 115 gram boter
  • 1 kopje water
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 130 gram bloem
  • 3-4 eieren
  • Voor de eierwas:
  • 1 theelepel melk
  • 1 ei
  • Voor de banketbakkersroom:
  • 480 milliliter volle melk
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 6 eierdooiers
  • 130 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • 240 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Scheutje vanille-extract
  • Voor het chocoladeglazuur:
  • 140 gram chocolade
  • 120 milliliter slagroom

Bon appetit!

Heb je weleens zelf chocolade eclairs gemaakt? Dit zijn Franse gebakjes die gevuld zijn met banketbakkersroom. Om ‘m helemaal af te maken, dip je hem in chocolade. Met dit recept maak je zelf de klassieke chocolade eclairs zelf. Aan de slag!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je chocolade eclairs:

Voor het deeg:

  • Zet een pan op hoog vuur en meng hier de boter, water, zout en suiker in. Breng dit aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer dit door tot het helemaal opgenomen is.
  • Zet de pan terug op het vuur en roer het nog een paar keer.
  • Doe het beslag in de keukenmachine (of gebruik een handmixer) en voeg tijdens het mixen één voor één de eieren toe.
  • Plaats het beslag in een spuitzak en spuit eclairs van 5 tot 6 centimeter lang.
  • Maak de eierwas met melk en ei en gebruik dit om eventuele foutjes op te lossen.
  • Bak de eclairs 15 minuten op 220 °C.
  • Verlaag de temperatuur tot 115 °C en bak gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Voor de banketbakkersroom:

  • Breng melk en vanille-extract aan de kook en haal van het vuur.
  • Pak een middelgrote kom en mix hierin de eieren en suiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg maïzena toe aan het mengsel.
  • Voeg langzaam het melkmengsel toe aan de mix.
  • Zet de mix op het vuur en roer tot het dik is.
  • Laat het afkoelen voor een paar uur.
  • Doe de slagroom en suiker in een keukenmachine (of gebruik een handmixer) en combineer alles goed samen.
  • Als het stevig begint te worden, voeg je een scheutje vanille-extract toe.
  • Vouw dit met een spatel in de vulling en roer dit zacht door elkaar.

Voor het chocoladeglazuur:

  • Zet een pan op het vuur en doe hierin de chocolade en slagroom.
  • Roer dit rustig door elkaar tot het helemaal gesmolten is.
  • Gebruik een garde om alles goed te roeren.
  • Haal dit van het vuur af en zet aan de kant.

De finishing touch:

  • Stop de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit het in de eclairs.
  • Dip de bovenkant van de eclairs in de chocoladevulling.
  • Optioneel: besprenkel het met stukjes nootjes of fruit.
  • Genieten maar!

In onderstaande video kun je zien hoe je dit recept maakt.

Ook lekker: Recept: gevulde cannoli uit de airfryer met ricotta en sinaasappelschil

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Preppy Kitchen | Beeld: Unsplash, Dilyara Garifullina