Ingrediënten
  • Voor de spritsen:
  • 35 gram basterdsuiker
  • 10 gram poedersuiker
  • 75 gram boter
  • 15 gram melk
  • 50 gram Zeeuwse bloem
  • 50 gram patentbloem
  • 1 snuf zout
  • Overige benodigdheden:
  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (met kartelrand) 10 millimeter
  • Bakspray
  • Zeef
Sanne
45 min.
24 pers.
Ingrediënten
  • Voor de spritsen:
  • 35 gram basterdsuiker
  • 10 gram poedersuiker
  • 75 gram boter
  • 15 gram melk
  • 50 gram Zeeuwse bloem
  • 50 gram patentbloem
  • 1 snuf zout
  • Overige benodigdheden:
  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (met kartelrand) 10 millimeter
  • Bakspray
  • Zeef

Het HHB-jurylid legt deze technische opdracht uit

Gisteren ging Heel Holland Bakt Nog een keer van start. Zeven thuisbakkers uit eerdere seizoenen gaan in dit speciale all stars-seizoen nogmaals de strijd aan in de beruchte witte tent. En daar hoort natuurlijk ook een technische opdracht bij. Gisteren moesten de kandidaten spritsen maken. Wil jij deze heerlijke koekjes ook maken? Wij hebben het recept voor je. Bakkers klaar? Bakken maar!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Brosse koekjes

De sprits is een oer-Hollandse lekkernij. De brosse koekjes worden opgespoten met een kartelmondje aan de spuitzak. En hoewel de bakkers in de tent geen volledig recept krijgen, hebben wij die wel. Met onderstaand recept van jurylid Robèrt van Beckhoven maak jij deze heerlijke koekjes zelf.

Zo maak je de spritsen:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Zorg ervoor dat de boter goed zacht is voordat je begint.
  • Begin met het draaien van een wrijfdeeg, doe dit met je handen op de werkbank.
    • Tip: zorg ervoor dat je één hand schoonhoudt.
  • Kneed de boter goed door zodat het helemaal zacht is en doe de basterdsuiker en poedersuiker erbij.
  • Voeg de melk toe. Niet alles tegelijk, maar af en toe een klein beetje.
  • Doe de Zeeuwse bloem en de patentbloem erbij en blijf kneden tot een mooi wrijfdeeg.
  • Bestuif een bakplaat met bloem.
  • Vul de spuitzak met het deeg.
  • Maak op de bakplaat 8 keer een krakeling sprits, 8 keer een S-sprits en 8 keer een punt sprits.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 20 minuten.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Elizabeth over Heel Holland Bakt Nog een keer: ‘Het wordt echt een pittige wedstrijd’

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: iStock