18 september 2020

Heb jij ze al gemist?

Echte visliefhebbers is het vast al opgevallen: de schappen met gepelde garnalen zijn al wekenlang leeg. Om precies te zijn ligt er nu een derde minder van het normale aanbod in de supermarkt. Hoe dat komt? Dat leggen we uit! En we doen er nog een handige tip bij cadeau, hoe je zélf aan de slag kan met garnalen pellen. 

Minder garnalenpellers

Dat er amper gepelde garnalen in de supermarkt te vinden zijn, heeft alles te maken met de coronacrisis. Daardoor ligt er slechts een derde van het normale aanbod in de schappen. Een flink stuk minder dus! De coronacrisis raakt iedereen op een bepaalde manier, zo ook de garnalenpellers. Het pellen van garnalen gebeurt voornamelijk in Marokko. Vanwege de pandemie moet er in de fabrieken afstand gehouden worden en daardoor kunnen er minder pellers tegelijkertijd aan het werk. Sommige fabrieken draaien zelfs op minder dan halve kracht.

Lege schappen 

De crisis zorgt ervoor dat sommige pelstations in Marokko zelfs volledig gesloten zijn. Een logisch gevolg is dan ook dat er in Nederland bijna geen gepelde garnalen te vinden zijn in de supermarkt. Je zult dus flink moeten zoeken en áls je ze vindt, dan is de kans groot dat ze een stuk duurder zijn dan normaal. Als je niet zo’n visliefhebber bent, zul je ze niet zo snel missen. Maar als je wel fan bent en er een lekker recept mee wilt maken, zoals linguine met geroosterde rode paprikasaus en garnalen, Thaise groene currysoep met garnalen of gezonde garnalentaco’s met een pittig sausje, dan is het flink balen dat je ze moet missen.

Zelf aan de slag 

Als ze niet in de winkel liggen, dan blijft er maar één oplossing over: je zult zelf moeten pellen! Jan Buisseret, Commercieel business manager van de Vlaamse Visveiling, legt aan het AD uit hoe je te werk moet gaan: “Neem een garnaal vast, druk het kopje en het middenlijfje in en geef er een kleine, korte draai aan. Zo raakt het kopje los van het pantser. De pel die loskomt, kan je weggooien. Geef dan een klein duwtje op het achterste van de garnaal, zodat het lichaampje eruit komt.” Je bent er misschien even mee bezig, maar moeilijk is het niet. En zeg nou zelf, zo’n garnaal die je zelf gepeld hebt smaakt toch tien keer beter dan een kant-en-klare variant uit de supermarkt?

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van garnalen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels