Redactie Kookfans

Hier kunnen we geen genoeg van krijgen!

We zijn bij Kookfans groot fan van allerlei heerlijk najaarsmaaltijden. Stoofpotten, hacheevlees, stamppot – we zijn er dol op! Maar naast al deze hartige maaltijden houden we ook ontzettend van zoete stoofperen. We delen enkele tips voor het klaarmaken van deze winterse lekkernij.

Peren en peren vergelijken

Om maar direct de grootste vraag te beantwoorden: wát zijn nu precies stoofperen? En verschillende ze echt zoveel van ‘normale’ peren? Stoofperen lijken misschien op handperen, maar zijn toch flink anders. Een handpeer kun je namelijk ook rauw opeten als gezond tussendoortje. Stoofperen worden echter nooit helemaal rijp. Daarom moet je ze eerst in de pan laten garen voor je ze kunt opeten.

Ook het vruchtvlees is anders. Handperen zijn namelijk van zichzelf al zacht en sappig. Maar zet je je tanden in een rauwe stoofpeer? Dan moet je flink doorbijten – die zijn namelijk keihard.

Klaarmaken

Zoveel mensen, zoveel wensen. Met stoofperen kun je gelukkig alle kanten op. Zo kun je de peertjes stoven in rode wijn of port – dat hoeft vooral niet te duur te zijn. Je hebt er namelijk best veel van nodig. Ook witte wijn en champagne kunnen goed werken voor blanke peertjes. Geen trek in alcohol bij de peertjes? Maak ze dan klaar in bessen- of druivensap. En mocht je hier nu niets van in huis hebben: ook water kan gewoon werken.

Ook qua smaak is er volop te variëren. Zoetekauwen kunnen hun hart bijvoorbeeld ophalen met wat kaneel en suiker. Voor een kruidige twist kies je voor piment of kardemom, of wil je liever een fris randje aan je stoofperen? Ga dan voor wat citrus-raspsel.

Gouden stooftips

Daarnaast zijn er een paar goede vuistregels om aan te houden bij het stoven van je stoofperen. Zo maakt de grootte van je stoofperen veel uit voor hoe lang ze moeten stoven. Schil je ze alleen en stoof je ze met steeltje en al? Dan hebben ze langer nodig om goed te garen dan wanneer je ze in blokjes snijdt.

Ook maakt het veel uit in wat voor vloeistof je je peren stooft. In alcohol duurt het namelijk langer voor ze goed gaar zijn en hun rode kleur krijgen dan in water of sap. En na afloop? Dan gebruik je dat overgebleven vocht natuurlijk voor een heerlijke saus. Een beetje indikken door te laten inkoken of wat maïzena toe te voegen en je bent er al. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: stoofpeertjes met Licor 43

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: iStock