Zo blaas je oud brood nieuw leven in

Het overkomt de besten: vol goede moed stop je een brood in de kast, om hem vervolgens aan het eind van de week half weg te gooien omdat het brood hard is geworden. Oud brood is alles behalve smakelijk, maar het is ook zonde om het weg te gooien! Blaas je brood daarom nieuw leven in door één van deze gerechtjes te maken.

Voorkom voedselverspilling.

1. Broodkruim

Scheur het taaie, oude brood in stukken en doe het in de blender. Maal kort totdat er grove kruimels ontstaan. Je kunt natuurlijk broodkruim of Panko in de supermarkt kopen, maar deze methode scheelt in de kosten en voorkomt voedselverspilling. Bak de kruimels kort op in een beetje olijfolie en voeg eventueel wat zout en chilivlokken toe. Strooi dit over je soep, pasta of risotto voor een lekkere crunch.

2. Croutons

Vind jij broodkruim niet knapperig genoeg, maar wil je echt meer bite in je eten? Snijd het brood dan in vierkante blokjes om je eigen croutons te maken. Besprenkel het brood met wat olijfolie, zout en je favoriete kruiden (denk aan rozemarijn en tijm). Leg bakpapier op een bakplaat en doe de croutons 10 minuten in de oven op 180 °C. Hussel tussendoor even. 

3. Soep

Soms vormt er een vettig laagje op je soep, wat er niet zo smakelijk uitziet. De oplossing? Leg een stukje oud brood in de soep. Het brood zal het vet opnemen. Gooi het vette bammetje weg en je soep is gered!

4. Wentelteefjes

Wentelteefjes hoor je te maken met oud brood, dan worden ze namelijk nog veel lekkerder! Klik hier voor de zeven lekkerste wentelteefjes-recepten.

5. Gehaktbrood

Wanneer je broodkruim maakt van je brood, kun je deze vervolgens ook gebruiken om gehaktballen mee te draaien of om gehaktbrood mee te maken. Ook hamburgers worden lekker door een beetje broodkruim toe te voegen. Zo blijft het vlees vochtig en mals.

6. Tosti

Oud brood over? Maak je toch gewoon een tosti! Je grilt het brood toch, dus het is helemaal niet erg als het een beetje aan de harde en taaie kant is. Lees hier onze tips om de allerlekkerste tosti te bouwen.

7. Zacht maken

Had je vers brood van de bakker met een harde korst? Deze kun je weer lekker maken door het brood vochtig te maken en hem daarna een paar minuten in de oven op 180 °C te doen. Door het vocht wordt het brood als het ware gestoomd, waardoor het brood weer lekker zacht wordt. 

Lees ook: 7x veelgemaakte fouten tijdens het pannenkoeken bakken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: One good thing | Beeld: Pexels