Voorkom dat je deze fouten maakt voor de perfecte pannenkoeken

Je hoeft maar een paar ingrediënten in een kom gooien, goed te roeren en voilà, daar is je pannenkoekenbeslag. Daarna alleen nog per portie in de koekenpan en voor je het weet heb je heerlijke pannenkoeken. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En voor velen is dat helaas ook het geval…

Het lijkt zo simpel om pannenkoeken te maken, maar dan moet je wel voorkomen dat je deze fouten maakt.

Fout 1: je giet olie direct in de pan

Veel mensen schenken de olie, of doen de boter, meteen in de pan. De kans is alleen groot dat je daarmee niet de hele bodem bedekt met een beetje vet. Het is beter om de olie met een bakkwast te verdelen over de bodem van de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is. Zo voorkom je dat pannenkoeken gedeeltelijk aan de pan vast komen te zitten.

Fout 2: je roert te veel door het beslag

Veel mensen willen de klontjes graag uit het beslag roeren, maar een paar kleine klontjes in je beslag is helemaal niet erg. Als je te veel roert, zorgt dit er namelijk voor dat je de structuur van je pannenkoek taai wordt in plaats van lekker luchtig.

Fout 3: je draait de pannenkoeken te snel

Wanneer je je pannenkoek te snel omdraait, kan het maar zo dat je pan opeens onder het beslag zit van de bovenkant van de nog natte pannenkoek. Wacht tot de bovenkant droog oogt, of als je American pancakes maakt tot je bubbeltjes ziet, draai je pannenkoek pas daarna om.

Fout 4: je pan is te heet

Wanneer je pan te heet is, worden de buitenkanten wel gaar, maar blijft de binnenkant wat te zacht. Met name wanneer je dikkere pannenkoeken maakt, loop je het risico dat je pannenkoeken van binnen niet lekker worden. Je kunt het vuur daarom beter op middelhoog zetten in plaats van hoog.

Fout 5: je voegt geen snufje zout toe

Als je zonder de assistentie van een pak Koopmans zelf het pannenkoekenbeslag maakt, voeg je vaak bakpoeder of baksoda toe. Het is belangrijk om dan toch een snufje zout toe te voegen. De zout zorgt ervoor dat de pannenkoeken een betere structuur krijgen.

Fout 6: je doet het beslag te snel in de pan

Er wordt weleens gezegd dat de eerste pannenkoeken altijd mislukt, maar dat hoeft voortaan niet meer. Veel mensen doen het beslag al in de pan wanneer de koekenpan nog niet warm genoeg is. Hierdoor valt je pannenkoek vaak uit elkaar als je ‘m wilt omdraaien. Neem daarom voldoende de tijd om de pan op te warmen voor je het beslag erin giet.

Fout 7: je bakt in boter

Veel mensen gooien een klontje boter in de koekenpan om te voorkomen dat de pannenkoeken aankoeken. Echter, boter wordt in een koekenpan wel heel erg snel bruin. Je pannenkoek kan daardoor de wat aangebrande smaak van boter overnemen. Het is beter om in een olie te bakken dat een hoger brandpunt heeft, als canolaolie of kokosolie.

Lees ook: Recept: gebakken rijst met knoflookgarnalen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pixabay