Wist jij al dat je je eigen oesters kunt verzamelen?

Je kent het ezelsbruggetje ongetwijfeld: als de ‘r’ in de maand zit, moet je zorgen voor wat extra vitamine D. Maar wist je ook dat als de ‘r’ in de maand zit, je op veel plekken in Nederland oesters kunt rapen? Kies een zonnige najaarsdag, en je hebt die extra vitamientjes ook direct te pakken. Gezond, gezellig, en na bereiding ontzettend smakelijk!

Oesters rapen

Misschien wist je het niet, maar in Nederland is het toegestaan om je eigen oesters te rapen! Natuurlijk zitten er wel een paar regels aan vast. Zo is het niet overal toegestaan om oesters te rapen. Holidu heeft gelukkig een handige lijst samengesteld, die we hieronder delen. Verder moet je er rekening mee houden dat je maximaal tot 10 kilo oesters per persoon per keer mag rapen. Bovendien is het niet de bedoeling dat je ze vervolgens doorverkoopt. Ook is het belangrijk dat je de natuurlijke omgeving van de oesters respecteert. Scheppen en harken in de bodem van de oesterbanken is dus absoluut niet de bedoeling. Daarnaast mag je niet zomaar op het slik komen – ook niet om richting je raapplek te lopen. Ten slotte geldt natuurlijk dat je andere planten of zeewier met rust laat. Alles om de omgeving te beschermen, dus!

Koken met oesters

En als je ze eenmaal geraapt hebt, dan moet er natuurlijk mee gekookt worden. Onlangs deelden we dit heerlijke recept al voor simpele oesters met knoflook. Maar misschien vind je het nog wat intimiderend om ermee aan de slag te gaan. Mosselen kennen we inmiddels allemaal wel, maar oesters zijn toch echt een ander verhaal. We zetten een paar tips voor je op een rij.

Veiligheid

Natuurlijk gaat veiligheid altijd voor. Dat betekent bij oesters dat je exemplaren die al open zijn voor je ermee aan de slag gaat direct weggooit. Misschien denk je dat het je veel moeite gaat schelen, maar deze oesters vormen een flink risico voor je gezondheid. En dat kunnen we niemand aanraden!

Schoonmaken

Het schoonmaken van oesters klinkt misschien wat ingewikkeld voor beginnende oesterkoks. Maar met een beetje geduld hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. Food blogger en kok Dennis Littley deelt: “Doe de oesters voor je ze opent in een grote kom, en laat er koud water overheen stromen. Blijf ondertussen de oesters rustig omscheppen. Gooi het water nu en dan uit de kom, tot al het water dat eruit komt helder is.” Ook raadt hij aan om eventueel met een borsteltje de schelpen af te borstelen. Zo krijg je het meest hardnekkige vuil eraf.

Oestermes

De echte experts zullen natuurlijk zeggen dat je een oestermes nodig hebt. Deze ziet eruit als een soort kleine platte dolk die naar een platte punt toeloopt, die je makkelijk tussen de schelpen kunt wrikken. Littley schrijft op zijn blog: “Veel mensen hebben geen oestermes, maar wel een gereedschapskit. Een brede schroevendraaier met een platte kop werkt naar mijn ervaring net zo goed als een echt oestermes.” Hij raadt in elk geval af om een schilmesje te gebruiken, omdat je hiermee een groot risico loopt jezelf te verwonden.

Waar kun je oesters rapen?

Benieuwd waar je nu terecht kunt voor het rapen van oesters? We zetten de leukste plekken voor je op een rij. Perfect voor een dagje uitwaaien aan de kust – of maak er direct een lang weekend van! Zo kun je na het oesters rapen terugkeren in een vakantiehuis in de buurt en direct met je buit aan de slag in de keuken.

Oesters rapen in Zeeland

In de meest zuidwestelijke provincie van ons land kun je op veel verschillende plekken aan de slag met het verzamelen van oesters. Hoewel Bløf ooit zong over mosselfeesten aan de Zeeuwse kust, had de band het net zo goed kunnen hebben over oesterfeesten.

De Oesterdam

Allereerst is er bijvoorbeeld de Oesterdam. Deze lange dam, die tussen Tholen en Zuid-Beveland ligt, heet natuurlijk niet voor niets de Oesterdam. Ook leuk: je kunt hier in de buurt een mooie duik wagen in de Oosterschelde.

Yerseke

Echte kenners weten natuurlijk dat Yerseke dé oesterhoofdstad van ons land is. Langs het strand van Yerseke aan de Oosterschelde is wildplukken toegestaan, en hier kun je dus naar hartelust oesters rapen.

Wilhelminadorp

Zin in een natuurlijke getaway? Dan is Wilheminadorp een perfecte keuze. Dit dorpje kent 745 inwoners en ligt in een prachtig groene omgeving. Richting het Goese Sas kun je je helemaal uitleven met het rapen van oesters.

Scheldeoord

Wil je eens iets anders dan verblijven aan de Oosterschelde? Dan kun je ook heerlijk vertoeven aan de Westerschelde in bijvoorbeeld Scheldeoord.

De Waddeneilanden

Niet alleen in Zeeland is er genoeg te doen op oestergebied. We hebben immers ook een aantal prachtige eilanden in het noorden van het land, waar je uitgebreid de mogelijkheid hebt om oesters te rapen.

Texel: De Mokbaai en De Cocksdorp

Zowel in het noorden als het zuiden van Texel kun je een heerlijke dag uitwaaien en oesters plukken. Alleen op zoek naar een dagje weg? Dan kun je in de Mokbaai terecht. Deze baai ligt namelijk vlakbij de veerhaven, waar ook de boot vanuit Den Helder aankomt. Je bent dus binnen no-time weer terug in de haven voor de veerboot naar het vasteland. Wil je lekker de omgeving verkennen en heb je ruim de tijd? Dan is De Cocksdorp op het noordelijke puntje van het eiland een prachtlocatie om oesters te rapen.

Vlielandse Waddendijk

Ook op Vlieland is het prima toeven als je oesters wilt verzamelen, en dan in het bijzonder rond Oost-Vlieland. Dit dorp ligt vlakbij de Waddendijk. Extra bijzonder: je kunt het oesters rapen hier combineren met wadlopen – een betere gelegenheid om het wad te verkennen is er dus niet!

Oesters plukken in Groningen

Zoek je tóch nog iets anders dan een dag op een eiland of in Zeeland? Breng dan eens een bezoekje an Lauwersoog. Dit Groningse dorp ligt aan de Zeedijk, waar je een wildplukplek vindt voor oesters. Wel zo makkelijk te bereiken – en ook gelegen in een uniek natuurgebied.

Dus, waar ga jij heen om oesters te rapen?

Lees ook: Handig: zo voorkom je dat je vis uit elkaar valt tijdens het bakken

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Holidu, Ask Chef Dennis | Beeld: Unsplash, Tomasso Cantelli