Sabine

Een fluitje van een cent!

Vis bakken – op vissticks na – is soms best een kunst op zich. Want zorg er maar eens voor dat die malse vis niet uit elkaar valt als je ‘m bakt. Bijvoorbeeld wanneer je filet aan de pan blijft plakken. Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat dit gebeurt.

Verse vis

Met een verse vis bereik je altijd het beste resultaat. Handel daarnaast ook altijd voorzichtig als je de vis vasthoudt, dus ook voordat je ‘m überhaupt in de pan doet. Met name witvis kan snel uit elkaar vallen, dus voorzichtigheid is gebaat. Bewaarde je de vis in de vriezer? Haal die dan 30 minuten voordat je ‘m gaat bereiden uit de vriezer.

Deppen, deppen, deppen

Als je een vis bereidt, wil je natuurlijk dat-ie lekker krokant wordt. Het is daarom belangrijk dat je vis niet nat is als je deze gaat bereiden. Dep de vis daarom goed droog voordat je aan de slag gaat. Bovendien valt de vis makkelijker uit elkaar als die in de pan ligt te garen in een plasje water. De vis stoomt hierdoor en wordt hier nog kwetsbaarder van.

Hete pan

Zorg ervoor dat de pan waarin je de vis gaat bereiden goed heet is wanneer je de vis hierin doet. Ook dit zal ervoor zorgen dat de vis minder snel uit elkaar valt.

De juiste pan

We hebben allemaal zo’n koekenpan die niet meer je van het is. Laat deze pan dan ook vooral voor wat het is als je vis gaat bakken. Voor de vis heb je een goede koekenpan met een goede anti-aanbaklaag nodig. Op deze manier wordt de vis gelijkmatig warm en blijft deze niet aan de plan plakken.

Wees niet te ongeduldig

Vis zal nu eenmaal een beetje aan de koekenpan vastplakken wanneer je ‘m er net indoet. Schiet niet in de stress en zit vooral niet aan de vis. Laat de vis even met rust. De filet heeft namelijk tijd nodig om krokant te worden. Zodra er een krokant laagje over de vis zit, kun je ‘m vanzelf losschudden van de pan.

Lees ook: Stinkende visgeur in huis? Pindakaas is de oplossing!

 Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: iStock