Dat is minder lang dan we dachten…

Soms vind je een flesje water terug in je auto of in je tas, waarvan je eigenlijk niet meer weet hoelang die er nou ligt. Je hebt dorst en twijfelt of het water nog wel ‘goed’ is. Maar, hoelang kun je water in een flesje eigenlijk bewaren? We vertellen het je.

Over de datum

We snappen dat er een houdbaarheidsdatum op vlees, vis en zuivel staat. Zelfs in die houdbaarheidsdatum op de houdbaardere producten zoals pasta en oliën kunnen we nog wel komen. Maar een dergelijke datum op een flesje water oogt toch wel wat vreemd. Negeren dan maar? 

Als je flesje nog ongeopend is, hoef je je niet echt druk te maken. Dan kun je ‘m nog prima drinken. Maar bij een geopend flesje dat je al een keer hebt bijgevuld is het wel handig om op de volgende dingen te letten. Bij een geopend flesje kunnen er namelijk bacteriën in het flesje zitten. Deze kun je niet zien, maar wel ruiken. Wanneer het flesje een muffe geur heeft, kun je het water dan ook maar beter niet meer opdrinken.

Vreemde smaak

Ook kun je vaak wel proeven of het water nog te drinken is of niet. Vaak heeft het water een vreemde smaak wanneer het over datum is. Hoe dat komt? Het plastic is in dit scenario de schuldige. De plastic flesjes waarin het water zit bevatten meestal polyethyleentereftalaat. De naam van dit tongbrekende stofje zegt je waarschijnlijk niets, maar na een langere tijd gaat deze stof ‘lekken’ in het water dat in de fles zit. En dat kan de smaak van het water beïnvloeden en het kan voor gezondheidsproblemen zorgen bij mensen die er gevoelig voor zijn, zo schrijft Taste of Home. Klinkt heftig, maar dat is het gelukkig niet. De kans is ontzettend klein dat je iets oploopt wanneer je water uit een fles drinkt die naar verluidt over de datum is. Maar wij gaan natuurlijk wel liever voor water dat nog lekker smaakt. 

Bewaren

Maar hoelang kun je een flesje water eigenlijk bewaren voordat het bederft? Dat hangt af van de situatie. Wanneer je flesje al die tijd in de koelkast stond, kun je ‘m na weken waarschijnlijk nog wel drinken. Lag het flesje dagen in de zon? Dan zal het water veel sneller bederven. Daarnaast weegt het materiaal van het flesje ook mee. Is het van glas of roestvrij staal? Dan blijft je water langer goed dan in een plastic flesje. Maar eigenlijk is het gewoon het best om iedere dag het water in het flesje te verversen.

Lees ook: 9x etenswaren die je eigenlijk nog hongeriger maken

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels