20 + 15 min.
12 pers.

Oesters zijn echt niet alleen voor de absolute topkoks

De temperaturen dalen en dat betekent dat het oesterseizoen in volle gang is! Op veel plekken in Nederland kun je nu oesters rapen en met de feestdagen in aantocht verschijnen oesters ook weer in de supermarkten. Met goede reden: deze schelpdieren zijn namelijk de perfecte luxe traktatie – bekijk onderstaand recept voor oesters met knoflook maar eens.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel. 

Oesters in de keuken

Oesters kunnen best intimiderend zijn voor onervaren koks. Daarom eerst een paar tips over het koken met oesters. Het allerbelangrijkst is om een beetje geduld te hebben. Chef Dennis Littley deelt een paar handige tips bij zijn recept:

  • Maak de oesters goed schoon voor je ze opent. Als je oesters in de supermarkt koopt, zijn deze vaak al schoongemaakt, maar grondig afspoelen kan nóóit kwaad. Doe de oesters in een grote schaal en laat er koud water overheen stromen terwijl je ze rustig rondschept in de kom. Giet het water elke paar minuten af. Zit er echt nog veel vuil aan? Borstel dan de oesters een voor een af met bijvoorbeeld een nagelborsteltje.
  • Oesters open je het beste met een speciaal oestermes, maar die zullen veel mensen niet in huis hebben. Een andere optie is dan om een brede, platte schroevendraaier te gebruiken. Een schilmesje werkt ook, maar Littley raadt deze af omdat je jezelf hier al snel mee verwondt als je uitschiet. Een andere optie is om de oesters in de magnetron te doen, en dat is wat we voor dit recept gaan doen.
  • Safety first! Oesters die al open zijn voor je ermee aan de slag gaat, of oesters die helemaal weigeren te openen? Gooi deze direct weg.

Zo maak je de oesters met knoflook:

  • Verwarm een oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  • Maak de oesters schoon volgens de instructies hierboven.
  • Doe ze vervolgens in een magnetronbestendige kom, en zet ze op de hoogste stand ongeveer 1 tot anderhalve minuut in de magnetron. Let goed op de oesters: als de schelpen licht beginnen te openen, kun je ze eruit halen.
  • Maak nu de oesters volledig open als volgt:
    • Houd de deels geopende oester vast met het scharnierpunt naar je toe.
    • Steek een mesje tussen de schelpen in de buurt van het scharnier en draai het mes een kwartslag om de oester te openen.
    • Laat nu het mes horizontaal langs de bovenkant van de schelp gaan om de spier van de schelp te verwijderen.
    • Nu kun je de oester volledig openen.
    • Haal het mes vervolgens ook onder de oester door om deze los te maken van de schelp. Keer de oester vervolgens om in de schelp.
    • Let op: giet het vocht niet uit de schelp.
  • We serveren de oesters op de schelp, dus haal de bovenste schelp van de oesters af en zet de oesters in hun onderschelp in de koelkast terwijl je de knoflookboter maakt.
  • Doe de boter en de knoflook in en steelpan, en laat 5 minuten sudderen. Voeg vervolgens de kruiden en de peterselie toe aan de pan.
  • Schep het mengsel over in een kom en laat afkoelen zodat de boter steviger wordt. Roer af en toe door om te zorgen dat de ingrediënten gemengd blijven.
  • Schep vervolgens een lepeltje van het botermengsel bovenop elke oester en besprenkel ze met de Romano-kaas.
  • Zet de oesters ongeveer 15 à 20 minuten in de oven.
  • Serveer de knoflook-oesters in hun schaal op ijs met schijfjes citroen. Eet smakelijk!

Lees ook: Yes! Om deze redenen moet je veel vaker mosselen eten

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Ask Chef Dennis | Beeld: Unsplash, Alvin Matthews

Ingrediënten
  • 12 oesters
  • 2 eetlepels knoflook, fijn gehakt
  • 115 gram boter
  • 1 theelepel verse peterselie, fijn gehakt
  • 1/4 theelepel uienpoeder, grof gemalen
  • 1/8 theelepel zwarte poeder
  • 1 - 2 eetlepels Romano-kaas, fijn geraspt