Desy

Zo maak je rijst alsof het uit een restaurant komt!

Rijst koken lijkt een heel simpel klusje: water koken, rijst erin en weer laten koken. Toch resulteert het maken van het ogenschijnlijk makkelijke product vaak in een te droge, harde, blubberige of doorkookte korrel. Hoe kan het toch dat rijst in een restaurant altijd zoveel beter smaakt dan thuis?

Zo maak je restaurantwaardige rijst.

Spoelen en weken

Vroeger werd de rijst standaard gewassen, omdat er weleens steentjes tussen konden zitten. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel kan je rijst ontzettend gaan schuimen als je het kookt. Als eerste moet je de rijstkorrels afspoelen om een overdaad aan zetmeel te verwijderen. Het zetmeel kan er namelijk voor zorgen dat de korrels plakkerig worden. Spoel de korrels net zo lang af totdat het water helder is. Gebruik je zilvervliesrijst, Basmati, Jasmine of Texmati, dan is het nodig om te korrels 30 minuten tot een uur te laten weken.

Hoeveelheid water

Hoewel je netjes de verpakking opvolgt qua verhouding rijst en water, resulteert dit niet altijd in lekkere rijst. Dit is waar heel veel mensen de fout in gaan bij het koken van rijst. Voor witte rijst (lange rijst, Basmati en Jasmine), moet je voor 175 gram rijst ongeveer 360 tot 420 milliliter water gebruiken. Dit is echter anders waar het bruine rijst betreft: hiervoor heb je bij 175 gram rijst 480 milliliter water nodig.

Pan

Ook de pan is van groot belang bij het koken van lekkere rijst. Gebruik altijd een pan met een dikke bodem, deze houdt de hitte beter vast en kan die bovendien beter verdelen. Bij een pan met een dunne bodem wordt het midden veel warmer, waardoor de rijst niet evenredig kookt.

Nu je de voorbereiding hebt getroffen, is het tijd om de rijst te koken. Lees op pagina 2 hoe je dat doet.

Pagina 1/2