Droge rijst is net zo schadelijk als gekookte rijst

In de keuken bereiden we dagelijks onze gerechten klaar. En dan kan het weleens gebeuren dat er hier en daar een rijstkorreltje in de gootsteen glipt. Hoe onschuldig dit ook lijkt, rijst kan schadelijk zijn voor de waterleidingen.

Grote schade

Spoel jij je borden ook schoon voordat je het in de vaatwasser stopt of afwast? Hier kun je beter mee stoppen. Rijstkorrels zetten namelijk tot drie keer uit als het nat wordt en absorbeert water. Dit geldt voor gekookte rijst, maar ook droge rijst. En hierdoor ontstaan er klonten in je leidingen die uiteindelijk schadelijk kunnen zijn voor je sanitair.

Ontstoppen

Naast rijst, geldt dit ook voor andere zetmeelproducten, zoals pasta, couscous en risotto. Wanneer het eenmaal in je waterleidingen zit, is het lastig om het eruit te krijgen. Gelukkig is er een trucje dat je kunt proberen om de waterleidingen te ontstoppen.
1. Kook twee kopjes water in een waterkoker.
2. Plaats de waterkoker direct boven de gootsteen en giet het hete water in de afvoer. Dit zorgt ervoor dat de klonten rijst los komen te zitten. Wacht 10 minuten en giet lauw kraanwater in de gootsteen. Dit spoelt de waterleidingen door.
3. Is het nog steeds verstopt? Giet een kopje zuiveringszout in de gootsteen en giet er een gelijke hoeveelheid witte azijn in.
4. Bedek de afvoeropening met een gootsteenzeefje en wacht 20 tot 40 minuten.
5. Giet lauw kraanwater in de gootsteen. De verstopping is nu weg!

Voorkomen

Droge en gekookte rijst kun je voortaan beter uit de buurt houden van je gootsteen. Leeg daarom je borden altijd boven de vuilnisbak en gebruik een gootsteenzeef. Hierdoor weet je zeker dat de rijst geen kans maakt om je afvoer te blokkeren.

Lees ook: Handig: met deze 6 etenswaren kun je ook schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Mashed, Hunker | Beeld: Pexels