Desy

Zó hoor je je pasta echt te koken!

Net als vele anderen houd jij waarschijnlijk ook wel van een bordje pasta op zijn tijd. Toch is er iedere keer weer een lichte teleurstelling wanneer jouw spaghetti niet zo lekker smaakt als bij de Italiaan. Er zit namelijk een tamelijk groot verschil tussen hoe jij je pasta bereidt en hoe de Italianen dat doen. Lees en leer!

We kunnen nog een heleboel veranderen aan onze pasta-skills!

1. Welke pasta
Waar wij vaak gewoon de keuze voor een pastasoort laten afhangen van wat we nog in de kast hebben staan, maken Italianen deze keuze weloverwogen. Ze kiezen grote en dikke pastasoorten -denk aan rigatoni en tortelini- voor een rijke, volle saus en dunnere pastasoorten zoals spaghetti, linguine en tagliolini voor lichte, roomachtige sauzen.

2. Welke pan
Ook de pan, of beter gezegd het formaat hiervan, heeft invloed op de pasta. Gebruik je bijvoorbeeld een te kleine pan, dan bestaat de kans dat je pasta klef wordt en aan elkaar vastplakt. Gebruik daarom een grote pan met veel water erin.

3. Zout?
Vaak voegen we zout aan het kookwater toe als we de pan op het vuur zetten, nog voordat het water kookt. Voeg echter pas zout aan de pasta toe als het kookt en doe vervolgens de pasta in de pan.

4. Vuur
In tegenstelling tot wat bij aardappelen het geval is, moet je bij het koken van pasta niet het water laten koken op hoog vuur en het vuur daarna laag draaien. Houd de pasta aan de kook door het vuur hoog te houden.

5. Afgieten
Kook de pasta niet totdat hij helemaal zacht is, maar giet hem af als hij nog ‘al dente’ is; dit wil zeggen beetgaar. De pasta zal namelijk nog een beetje doorkoken door de saus. Houd een beetje kookwater over!

6. Saus
Serveer de pasta en de saus niet afzonderlijk van elkaar, maar voeg de pasta toe aan de saus en laat dit even meekoken. Doordat de saus door de pasta wordt opgenomen krijgt je gerecht veel meer smaak.

7. Droog?
Vind je de pasta te droog geworden, voeg dan een beetje van het kookvocht toe. Gebruik hiervoor geen kraanwater: je gerecht zal dan te flauw van smaak worden. Ook zit er stijfsel in het kookvocht waardoor de saus beter kan hechten.

8. Olijfolie
Olijfolie voegt de echte Italiaan niet toe aan de kale pasta, maar aan het hele gerecht. Zet dus altijd een klein flesje olie op de eettafel.

Lees ook: Zo maak je binnen 10 minuten een heerlijke pasta met garnalen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels