28 december 2017

Op deze manier wordt je rode wijntje veel lekkerder!

Een glas rode wijn is wat ons betreft één van de grootste deugden in ons leven; heerlijk op de bank met een lekker wijntje in de hand en een bakje chips op tafel: gelukkiger kun je ons niet krijgen. Omdat we zoveel rode wijn drinken achten wij onszelf als echte kenners; groot was dan ook onze shock toen we erachter kwamen dat we het drankje altijd al verkeerd dronken. 

En ja, jij waarschijnlijk ook!

Kamertemperatuur
Wij hebben altijd geleerd dat rode wijn het beste op kamertemperatuur gedronken kan worden. Op deze manier zouden de smaken van de wijn goed bewaard blijven waardoor je optimaal van je wijntje kunt genieten. Dat we niet de enige zijn met deze denkwijze blijkt wel uit een onderzoek van de Sydney Wine Academy, waaruit blijkt dat maar liefst 82% van de mensen in de veronderstelling is dat rode wijn zich het beste laat drinken op kamertemperatuur. Maar, zo blijkt, we slaan met zijn allen de plank collectief mis.

Koelen
Volgens de Wine Academy kun je rode wijn namelijk beter drinken op een temperatuur tussen de 12 en de 18 graden. Een warmere wijn zou er namelijk voor zorgen dat de alcoholsmaak te veel op de voorgrond treedt en de subtiele smaak van de wijn verloren gaat. De wijn te koel nuttigen, dus onder de 12 twaalf graden, is ook geen aanrader: de wijn wordt dan vaak bitterder en zuurder dan nodig zou zijn. Vollere wijnen als een cabernet sauvignon en een shiraz gedijen het beste bij temperaturen tussen de 16 en 18 graden en lichtere wijnen als een pinot noir bij temperaturen tussen de 12 en 14 graden.

Witte wijn
Nu zul je misschien denken ‘maar hoe zit dat dan met witte wijnen?’ Witte wijnen verliezen bij een kamertemperatuur hun frisse, citrusachtige smaak. De sauvignon blanc en de pinot gris kun je het beste drinken bij een temperatuur van 6 tot 8 graden. Deze flessen zet je dus het liefste wel in de koelkast! Tip: bewaar de rode wijn in de herfst en winter eens in de kelder: daar is het kouder dan binnenshuis maar warmer dan buiten.
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Libelle | Beeld: ter illustratie, Pixabay