7 dingen die je nooit met afwasmiddel mag doen

Afwasmiddel is een handig goedje in huis. Niet alleen om je vaat schoon te krijgen, de zeep is nog voor veel meer dingen goed. We schreven al eerder over acht leuke en handige dingen die je met afwasmiddel kunt doen, maar gingen daar niet in op de keerzijde ervan. Sommige dingen kun je beter niet schoonmaken met deze zeep. Wij leggen het uit!

Bij deze dingen kun je het afwasmiddel beter laten staan.

1. Mengen

Dit is heel belangrijk! Meng afwasmiddel nooit met andere schoonmaakmiddelen, vooral niet met bleek of ammoniak. Hierdoor kunnen namelijk gevaarlijke gifstoffen vrijkomen die erg ongezond zijn. Gebruik het alleen gemengd met water, dan ben je altijd veilig.

2. Gietijzeren pan

Heb jij een mooie gietijzeren pan die je graag gebruikt? Maak deze niet schoon met afwasmiddel! Hiermee strip je de pan en dat is niet de bedoeling. Je kunt beter olie en zout gebruiken. Strooi zout in de pan en veeg dit met een keukenpapiertje weg om het aangebakken vuil te verwijderen. Gebruik daarna heet water en een zachte borstel om de pan schoon te maken. Zeep stript de pan van zijn antiaanbaklaag. Droog de pan goed af en vet hem na ieder gebruik opnieuw in.

3. Percolator

afwasmiddel

Heb jij een percolator om lekkere espresso’s mee te maken? Dan weet je dat de binnenkant soms flink vies kan worden door de aanslag. Maar, wist je dat deze koffieaanslag juist zo hoort? Daardoor gaat in de toekomst de koffie juist beter smaken! Als je zeep gebruikt haal je het vettige koffielaagje weg waardoor je koffie daarna minder lekker smaakt. Spoel daarom je percolator alleen om met wat heet water en gebruik geen zeep.

4. Vaatwasser

Vaatwastabletten op? Vervang deze niet door afwasmiddel! De samenstelling van deze twee schoonmaakmiddelen zijn totaal anders, omdat ze een geheel andere functie hebben. Afwasmiddel gaat heel erg schuimen en bubbelen, wat de vaatwasser stuk kan maken. Ook kan de vaatwasser hierdoor overlopen en veel rommel veroorzaken. De volgende keer dat je vaatwastabletten op zijn zal je toch echt met de hand moeten gaan afwassen, want daar is de zeep wél heel goed in.

5. Wasmachine

Het zou misschien niet in je opkomen, maar toch gebeurt het wel eens: afwasmiddel in de wasmachine. Afwasmiddel kan heel handig zijn om vetvlekken uit kleding te verwijderen, maar laat het daar bij! Je mag het echt alleen gebruiken op de vlek zelf om deze te behandelen, giet de zeep nooit zo in de wasmachine! Net als bij de vaatwasser komt er dan te veel schuim vrij waardoor je machine kapot kan gaan. Houd het dus bij een beetje afwasmiddel op een vlek en gooi het niet bij je wasmiddel.

6. Auto wassen

afwasmiddel

We gaven, in ons artikel over schoonmaken met afwasmiddel, de tip om je velgen schoon te maken met de zeep. Gebruik het echter niet voor je gehele auto! De lak van je auto lijkt misschien mooi stevig en glanzend, maar afwasmiddel is té strippend voor de verf. Hierdoor kan de lak dof worden en sneller beschadigen. Gebruik altijd een zeep die speciaal voor auto’s gemaakt is om je lak zo mooi mogelijk te houden.

7. Je gezicht wassen

Ja, dit spreekt ook wel een beetje voor zich. Toch vind je op het internet soms het advies om je gezicht met afwasmiddel te wassen, bijvoorbeeld als je last hebt van acne of een vette huid. Doe dit nooit! Afwasmiddel is sterk ontvettend en kan je huid dus ontzettend uitdrogen. Het is zelfs al vrij heftig voor onze handen, dus je kunt ook beter handschoenen dragen als je gaat afwassen.

Lees ook: Experts waarschuwen: drink geen ‘superwater’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: Videostill, Pexels