16 mei 2018
Maayke

Ken jij het nieuwe ‘superwater’ al?

Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar toch hebben sommige artsen het hun patiënten al aangeraden: het drinken van ‘superwater’. Dit water is een vloeistof die zou ontstaan als je druppels van drinkbaar waterstofperoxide oplost in water. Artsen promoten dit water als een methode die vele ziekten, zelfs kanker, zou kunnen genezen. 

Hiervoor bestaat geen enkele grond beweren verschillende experts.

Extra zuurstof

Dit nieuwe water zou helpen om meer zuurstof binnen te krijgen. En bijvoorbeeld volgens de Amerikaan Cal Streeter heb je het extra zuurstof hard nodig. Zijn online video’s worden veel bekeken en gedeeld. Het maakt je lichaam alkalisch, beweert de Amerikaan. Ook op een Nederlandse site van iemand die zichzelf Pi noemt en ‘de waarheid zoekt’, staat dat het goed is voor je gezondheid. Wel rustig opbouwen, is het advies daar.

Kwakzalverij

Volgens voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, Cees Renckens is het flauwekul. Waterstofperoxide wordt in de geneeskunde wel gebruikt om bijvoorbeeld mee te spoelen bij keelpijn, maar om dit als middel tegen andere kwalen te adviseren, dat is volgens de voorzitter kwakzalverij. Ook expert Voeding & gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum reageert geschokt op deze nieuwe trend: “Ik hoop niet dat mensen dergelijke adviezen serieus nemen. Waterstofperoxide is een chemische verbinding die in geconcentreerde vorm kan zorgen voor irritatie van luchtwegen en huid en zelfs voor brandwonden. Dat staat ook op de International Chemistry Safety Card voor waterstofperoxide.”

Vergelijkbaar met chloor

Postma-Smeets ziet het nut van het drinken van superwater niet. “Ik ken geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat het drinken van verdund waterstofperoxide enig voordeel voor de gezondheid heeft. Het is gevaarlijk om dit aan te bevelen en is vergelijkbaar met aanraden om chloor te drinken.” Het gaat bij dit ‘superwater’ niet om de waterstofperoxide die je bij de drogist haalt. Daarin zit maar 1 tot 3 procent H2O2 in. In de versie die ‘gezond’ zou zijn, gaat het om een sterkere versie van 35 procent. Het water is in Nederland sinds 2014 niet verkrijgbaar voor particulieren. Dit laten Co en Lia Keizer van Voedingisgezondheid weten op hun website. Toch geven zo ook advies op de website over hoe je het ‘superwater’ kunt kopen.

Geen wondermiddel

Een wondermiddel is het volgens Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij zeker niet. “Ze bedenken telkens weer wat anders.” Waarschuwingen klonken al een tijdje vanuit Amerika. Op de medische website Webmd staat dat het drinken van ‘superwater’ kan leiden tot een hartaanval, een herseninfarct of zelfs de dood. Ook toxicoloog, Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) beaamt dit. “Dan krijg je brandwonden en gasvorming doordat de waterstofperoxide reageert met het weefsel. Door het zuurstofgas dat ontstaat kunnen je maag en darmen opzwellen en daarvan kun je scheuren in je maag en darmen krijgen.”

Lees ook: Eet jij regelmatig varkensvlees? Wees dan bewust van deze vier onbekende gevaren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: pxhere