Tjitske

Leuk idee voor feestjes: eetbare lepels!

We hebben vandaag een geinig recept gevonden: eetbare lepels. Deze lepels zijn in drie varianten te maken: hartig, muesli en zoet. Wij denken dat de zoete lepels het vooral bij kinderen erg goed gaat doen (discodip!), maar het is sowieso een grappig recept voor feestjes. Welke ga jij proberen te maken?

Ga jij voor hartig, muesli of zoet?

Dit heb je nodig voor 12 kaaslepels:

  • 200 gram geraspte kaas
  • 4 eetlepels ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram bloem
  • 2 eetlepels ijswater

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Klop met een mixer de kaas, boter en het zout door elkaar in een grote kom.
  • Als alles gemengd is kun je de bloem er doorheen mengen. Voeg één lepel ijswater toe, meng en voeg dan de andere lepel toe. Het deeg moet bij elkaar blijven als je er in drukt, maar uit elkaar kruimelen als je het opbreekt met je handen.
  • Halveer het deeg en rol beide delen plat tussen wat bakpapier. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.
  • Rol beide plakken deeg totdat ze zo’n 6 millimeter dik zijn.
  • Leg een lepel op het deeg en snijd met een mesje de vorm van de lepel eruit. Doe dit zes keer.
  • Vet zes lepels in met wat boter en leg ze op de kop op een vel pakpapier. Plaats de deeglepels erop en vorm ze naar de lepel.
  • Bak de lepels in zo’n 25 minuten goudbruin.
  • Serveer de lepels met een dip zoals guacamole. Enjoy!

eetbare lepels

Dit heb je nodig voor 4 muesli-lepels:

  • 120 gram muesli
  • 1 eetlepel ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Zo maak je het:

  • Doe de muesli in een foodprocessor en pulseer totdat het opgebroken is in kleine stukjes.
  • Meng in een steelpannetje de boter, honing en suiker totdat de boter gesmolten is en de suiker volledig is opgelost. Dit duurt zo’n vijf minuten.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg 60 gram van de muesli toe. Als het nog te nat is, voeg dan meer muesli toe.
  • Omhul vier lepels strak met aluminiumfolie. Vet deze lepels in met wat boter of olie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Als het plakkerige mueslimengsel genoeg afgekoeld is om aan te raken kun je het op de lepels doen om zo lepels te vormen.
  • Doe de lepels 30 minuten in de vriezer.
  • Verhit de oven ondertussen op 180°C.
  • Leg een stuk aluminiumfolie onder iedere lepel en vouw het er lichtjes omheen zodat je een soort bedje maakt voor de lepels.
  • Bak de lepels 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de eetbare lepels zo’n tien minuten afkoelen voordat je ze van de vorm verwijdert en leg ze dan minstens 20 minuten in de koelkast.
  • Serveer de lepels met yoghurt en fruit.

eetbare lepels

Lezen hoe je zoete koekjeslepels maakt? Kijk dan op de volgende pagina.

Pagina 1/2