Tjitske

Zelf asperges bereiden, zo doe je dat!

Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van april tot juni. Het is alweer bijna voorbij dus! Je hebt nog een paar weken om te genieten van het witte goud. Omdat we ze niet het hele jaar eten, weten veel mensen niet wat je er nu precies mee moet. Wij leggen je uit hoe je de beste asperges kookt, klaarmaakt en bewaart.

Zo maak je de lekkerste asperges.

Kopen

Op dit moment liggen de meest verse asperges in winkels. Dit heet ‘asperge van de koude grond.’ Vers zijn ze het lekkerst, maar hoe weet je of ze vers zijn? Als je ze direct bij de boer koopt dan weet je vrij zeker dat ze vers uit de grond komen. Koop je ze in de supermarkt, dan kun je het zelf checken door de asperges voorzichtig over elkaar heen te wrijven. Als ze piepen, dan zijn ze vers. Piepen ze niet of nauwelijks, dan zijn ze waarschijnlijk niet heel vers. Je moet de groente thuis nog schillen, dus koop zo’n 250 tot 300 gram per persoon.

Koken

Je bereid je asperges als volgt. Snijd de onderkanten eraf en schil ze met een dunschiller of een mesje. Kook de groente in een klein laagje water, dan blijven ze het lekkerst. Kook ze met de deksel op de pan, zo koken ze sneller en verlies je weinig vocht. Hoe je ze opdient is aan jou. Je kunt ze pureren tot soep (we hebben hier een lekker recept), of opdienen met lekkere hollandaisesaus en zalm. Het is maar net wat jij lekker vindt!

Bewaren

Asperges moet je altijd in de koelkast bewaren. Je kunt ze het best in een vochtige theedoek wikkelen en ze zo in de koelkast leggen. Zo kun je ze tot zeven dagen bewaren. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze eerst even kort koken (blancheren).

Lees ook: Om deze 5 redenen zou je vaker asperges moeten eten

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay