Maayke

Wist jij dit al van varkensvlees?

We gebruiken het vaak in onze bami- of nasigerechten, zijn gek op een varkenshaasje op z’n tijd en natuurlijk niet te vergeten; een lekkere Duitse varkensschnitzel. Jaarlijks eten we in Nederland meer dan genoeg varkensvlees, maar wist je eigenlijk wel dat dit vlees ook wat onbekende gevaren met zich mee kan brengen?

Het veelvoudig consumeren van bewerkt varkensvlees kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid.

Gezonde voedingsstoffen

Natuurlijk is varkensvlees echt niet alleen maar een ongezond vleesproduct om te consumeren. Volgens het Voedingscentrum past onbewerkt mager varkensvlees zelfs perfect in een gezond eetpatroon. Dit komt met name door de hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen die in dit vleesproduct zitten. Niets mis mee dus. Toch is het wél belangrijk om op te letten als je regelmatig bewerkt rood varkensvlees eet. Met name vleeswaren van varkensvlees worden door onderzoeken in verband gebracht met onder andere het krijgen van beroertes en kanker. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om dit vlees met mate te eten en vooral op te letten bij rauw en verbrand varkensvlees.

Hepatitis E

Meer dan 20 miljoen mensen worden wereldwijd jaarlijks getroffen door hepatitis E. Met name in de verschillende ontwikkelingslanden speelt varkensvlees een grote rol bij de overdracht van deze ernstige ziekte. Veelvoorkomende symptomen van hepatitis E zijn vermoeidheid, maag- en gewrichtspijn en soms zelfs geelzucht. Als deze ziekte de lever of nieren van personen met een zwak immuunsysteem aantast, kan dit zelfs dodelijke gevolgen hebben. Ook zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico om hepatitis E op te lopen. Om deze bacterie te voorkomen is het belangrijk om varkensvlees altijd op een hoge temperatuur te bakken of koken. Bij deze hoge temperaturen worden al deze bacteriën gedood.

Multiple sclerose

Sclerose is een auto-immuunziekte die het zenuwstelsel aanvalt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je direct kans hebt op deze ziekte als je af en toe varkensvlees consumeert. Toch is het wel bijzonder dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in de landen waar varkensvlees niet wordt geconsumeerd, zoals in India of andere moslimlanden, sclerose opvallend minder vaak voorkomt dan in andere landen. Of varkensvlees en multiple sclerose daadwerkelijk met elkaar in verband staan, wordt al sinds de jaren 80 onderzocht. Tot nu toe is hierover nog niets wetenschappelijk vastgesteld.

Leverkanker en cirrose

Varkensvlees is rijk aan omega-6, bevat nitrosamine en nitraten. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd kan het ernstige gevolgen hebben. In het bijzonder komen leverproblemen vaak voor. Rood vlees zoals varkensvlees en lamsvlees, alsmede gebakken voedingsmiddelen bevatten een hoog gehalte aan verzadigd vet. De afbraak van vetten tijdens de spijsvertering komt voor in de gal, een digestief sap geproduceerd door de lever. Echter, in deze toestand, kan de lever niet goed functioneren en produceert het gal in onvoldoende hoeveelheden, wat kan leiden tot indigestie.

Yersinia

Yersinia enterocolitica is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Dit gebeurt niet vaak. Yersinia enterocolitica kan zitten in varkensvlees. De voedselinfectie die ontstaat bij besmetting met Yersinia enterocolitica treft vooral jonge kinderen. Het zorgt meestal voor koorts, erge buikpijn en diarree. Hiernaast kunnen ook ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld van het maag-darmkanaal. In zeer uitzonderlijke gevallen ontwikkelt zich een bloedvergiftiging die dodelijk kan aflopen. Let dus op, eet varkensvlees met mate en dan is er niets aan de hand!

Lees ook: Ze legt een theezakje bij de vuile afwas, als je ziet waarom ga je het meteen ook doen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Soo Healthy, Voedingscentrum | Beeld: pxhere