Tjitske

Asperges zijn hartstikke gezond!

Het aspergeseizoen is volop aan de gang. Witte asperges van eigen bodem liggen weer in de schappen en ook menig restaurant zet het witte goud weer op de kaart. Je kunt natuurlijk nooit de mist in gaan met groente, het is altijd gezond, maar om deze redenen zijn asperges extra goed voor je.

Ben jij fan van aspergers?

1. Ze bevatten veel voedingsstoffen

Asperges zijn laag in calorieën, maar bevatten veel voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen gaan helaas gedeeltelijk verloren tijdens het koken, dus kook de groente nooit te lang. De lange stengels bevatten vooral veel vitamine C en calcium. Ook zit er veel foliumzuur in asperges, wat goed is voor zwangere vrouwen of vrouwen die graag zwanger willen worden.

2. Ze voorkomen blaasontsteking

In asperges zit het aminozuur asparagine, dat ervoor zorgt dat gifstoffen in je lichaam sneller afgebroken worden. Ook zorgt dit aminozuur ervoor dat overtollig zout en vocht beter wordt weggespoeld, waardoor de kans op infecties in je blaas kleiner is. Het nadeel is dat je urine er wel een beetje van gaat stinken…

3. Ze zorgen voor een goed humeur

Voel je je een beetje chagrijnig? Dan doe je er goed aan om asperges te eten! Dankzij de vitamine B6 en foliumzuur in je asperge krijg je een veel beter humeur. Daarnaast bevat het witte goud vitamine E, die geslachtshormonen stimuleert. Je zag het misschien al aan de vorm van de groente, maar ze werken dus inderdaad erg stimulerend en ze zijn goed voor je libido.

4. Je komt sneller van je kater af

Als je een avondje flink hebt doorgezakt is het een goed idee om asperges op het menu te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de mineralen en aminozuren in de koningin der groenten goed werken tegen de kater. Ook werkt de groente ontgiftend, waardoor je lever sneller de gifstoffen van de alcohol kan verwerken.

5. Ze voorkomen een opgeblazen buik

Veel mensen hebben er af en toe last van: een opgeblazen buik. Je lijkt wel vijf maanden zwanger en het voelt alsof er een elastiek om je buik gespannen zit. De prebiotica in asperges bevorderen je spijsvertering en voorkomen dat gassen zich opstapelen in je darmen. Ook bevat de groente veel vezels, die je buik ook veel goed doen.

Lees ook: Mjammie: zo maak je een romige risotto met asperges

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pixabay