Marlieke

In sommige gevallen is het niet eens nodig om het teentje fijn te snijden

We zijn dol op knoflook! Waar we minder warm van lopen? Het fijnsnijden van de geurige witte teentjes. De knoflook blijft plakken en alles wat je aanraakt, ruikt voor de rest van de week naar knoflooksaus. Gelukkig hoef je knoflook niet altijd te snipperen. Wij leggen je uit wanneer je ‘m beter kunt uitpersen of zelfs een hele teen kan gebruiken.

Sterkte van de smaak

De manier waarop je de knoflook snijdt, heeft absoluut invloed op de smaak van je gerecht. Hoe fijner je de knoflook snippert, hoe sterker de smaak zal zijn. Dit komt doordat je tijdens het snijden of persen de cellen in de knoflookteen breekt, wat een bepaalde reactie in gang zet. Breek je meer cellen, dan wordt de smaak ook sterker. Voor de sterkste knoflooksmaak pers je de teentjes dus uit, terwijl je ze voor een milde smaak in grovere stukken hakt.

Zoet, bitter, aangebrand

Uitgeperste of fijngesneden knoflook is makkelijker te karamelliseren in een laagje hete olie. Als je de dunne stukjes knoflook bakt, wordt de smaak daarom iets zoeter. Maar let op: deze kleingesneden stukjes branden ook sneller aan, waardoor de smaak een stuk minder aangenaam wordt. Ook kan knoflook bitter worden wanneer je het te lang kookt. Ben je niet zo’n held in de keuken, dan zit je veiliger met grotere stukken.

Hele knoflookteen

Het hoeft echter niet altijd een precisiewerkje te zijn. In gerechten die lang op het vuur staan te pruttelen, zoals soepen en schotels en stoofpotjes, kun je meestal gewoon hele knoflooktenen gebruiken. Doordat ze langere tijd gekookt worden, vallen ze vanzelf uit elkaar en wordt de smaak in het gerecht opgenomen. Kookt je soep maar eventjes? Ook dan kun je een hele teen gebruiken, maar vergeet ‘m niet uit de pan te vissen voor het serveren. Anders kan een hap van je soep een week lang een stinkende adem tot gevolg hebben…

Saladedressing

Eet je de knoflook rauw, bijvoorbeeld in een saladedressing? Kies dan juist voor een uitgeperste of geraspte vorm van knoflook. Hiermee creëer je een rijke smaak, zonder dat deze te overheersend wordt.

Lees ook: Waarom je de velletjes van je knoflook niet moet weggooien

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels