Hanna Mellema

Dit is hoe het zit!

Het aspergeseizoen is maar van korte duur, en daarom moet je er snel bij zijn. Het seizoen loopt namelijk van half april tot 24 juni. Daarvoor en daarna zijn er wel asperges te koop, maar zijn die geïmporteerd of gekweekt.  Hoog tijd om dus om het ‘witte goud’ in huis te halen! Om asperges te bereiden, kun je ze natuurlijk in een speciale aspergepan gaar koken. Maar is dit echt nodig? Of kun je ze ook in een normale pan klaarmaken?

 

Aspergepan

Een aspergepan is een speciale pan die gebruikt wordt om asperges te koken. De pan is hoog en smal, zodat de lange asperges rechtop kunnen staan tijdens het koken. Meestal zit er een mandje of rekje in de pan. Hierdoor blijven de asperges rechtop staan en kunnen ze gemakkelijk uit de pan gehaald worden als ze gaar zijn.

Maar waarom zou je zo’n speciale pan eigenlijk gebruiken? Nou, dat zit zo: een aspergepan helpt om de asperges gelijkmatig te koken, zodat ze niet breken en hun vorm behouden. Bovendien steken de punten van de asperge boven het water uit, waardoor deze gestoomd wordt in plaats van gekookt. En daardoor krijgen ze de perfecte textuur!

Aspergepan

Oke, het mag duidelijk zijn dat een aspergepan veel voordelen heeft. Maar betekent dit ook dat het essentieel is? Nee, niet per se. Zeker wanneer je maar één of twee keer per jaar asperges eet, is het misschien zonde om te investeren in een goede aspergepan.

Gelukkig kun je asperges ook gewoon in een normale pan klaarmaken. Het is dan alleen wel belangrijk om te kiezen voor een pan die groot genoeg is, zodat de asperges er volledig in passen. Daarnaast is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn, want gekookte asperges zijn enorm breekbaar. Zeker het topje breekt extra makkelijk af. Gebruik daarom het liefst een schuimspaan om de asperges uit de pan te halen. Zo blijven ze hopen heel!

Koken en nagaren

Of je nou kiest voor een aspergepan of een grote normale pan, de kooktijd is altijd hetzelfde. Voeg de asperges samen met een ruime hoeveelheid water en een snufje zout en suiker aan de pan toe, en breng aan de kook. Zodra het kookt, laat je ze nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook dit duurt wat langer bij dikkere asperges, soms zelfs zo’n 30 minuten. Door het nagaren garen ze letterlijk na, maar behouden ze ook hun stevige structuur en blijven ze warm. Jum!

Lees ook: Zó bewaar, schil en kook je witte asperges het beste

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle Lekker | Beeld: Adobe Stock