Renée Bootsma

Aha!

Het is weer volop aspergetijd en het ‘witte goud’ is dan ook overal te krijgen. Heerlijk met een botersausje, ham en ei, maar ook lekker om te verwerken in een soepje. Maar hoe kun je asperges nou eigenlijk het beste bewaren, schillen en koken?

Verse asperges

De asperge is een echte lentegroente. In april tot en met juni zijn asperges dan ook volop verkrijgbaar. Je kunt ze kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar je kunt ze ook rechtstreeks bij de kwekers halen. Steeds vaker zijn asperges ook buiten de lente te vinden, maar deze zijn dan niet vers uit de grond.

Wist je dat je het zelfs kan horen of je asperges vers zijn of niet? Ze maken dan een piepend geluid als je ze over elkaar beweegt. Ook zijn de asperges vers als de onderkant niet is uitgedroogd.

Asperges bewaren

Om je asperges zo lang mogelijk te bewaren, rol je ze in een vochtige theedoek en bewaar je ze in de koelkast. Zo blijven ze langer vers én knapperig. Heb je de asperges al een paar dagen in de koelkast liggen en twijfel je of ze nog vers genoeg zijn? Leg de asperges dan voor gebruik minimaal een half uur in koud water. Hierdoor wordt de schil weer soepel en zijn ze lekker om op te eten.

Asperges schillen

Asperges moet je schillen voordat je ze gaat bereiden en opeten. Begin voor het schillen 5 centimeter onder de kop. Trek vervolgens een lange sliert helemaal naar de onderkant. Dit kan je het beste doen met een dunschiller, maar met gebruikt van een schilmesje kan het ook. Snijd een stukje van de onderkant af, zo’n 2 tot 5 centimeter. Gooi de schillen en de onderkant niet weg, hier kun je namelijk nog heerlijke soep van maken.

Koken en nagaren

Kook de asperges in een aspergepan of in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en een snufje zout en suiker. Breng het water aan de kook en als het kookt, laat je ze nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook dit duurt wat langer bij dikkere asperges, soms zelfs zo’n 30 minuten. Door het nagaren garen ze letterlijk na, maar behouden ze ook hun stevige structuur en blijven ze warm.

Beetgaar en lauwwarm

Laat de asperges goed uitlekken voordat je ze serveert. Doe dit op een schone, droge theedoek of op keukenpapier. En om zeker te zijn dat ze beetgaar zijn, kun je een stukje van de achterkant af snijden om te proeven. Beetgaar en lauwwarm zijn de asperges het lekkerst!

Lees ook: 6 fouten waardoor je aardappelpuree minder lekker wordt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock