Roer één keer door een tomatensoepje en de lepel blijft rood

In iedere keuken is er wel eentje te vinden: een houten pollepel. Dit traditionele keukengerei is multi-inzetbaar. Je kunt er makkelijk borrelende sauzen en roerbakgerechten mee roeren, maar ook bij je baksels is de pollepel ideaal. Maar roer één keer door een tomatensoepje en de lepel blijft rood. Dat lijkt niet heel hygiënisch. Hoe zit dat nou?

Bacteriën

Wanneer je met een houten pollepel roert, trekt het olie en het vocht uit het eten in het hout. Dit verklaart ook waarom het keukengerei zo lang rood blijft na het roeren in een tomatensoepje bijvoorbeeld. Toch klinkt het ook alsof dit ook een makkelijke toegang is voor bacteriën. Gelukkig blijkt dat wel mee te vallen. Volgens onderzoek blijven die vloeistoffen in het hout zitten en worden niet meer afgegeven. Dat betekent dat eventuele bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Ze gaan dus uiteindelijk dood.

Schoonmaken

Om er zeker van te zijn dat er niet nog bacteriën op de pollepel blijven zitten, is het belangrijk deze goed schoon te maken. Let wel op: stop je houten pollepel niet in de vaatwasser. De vaatwasmachine wordt vooral aan het eind heel heet. Hierdoor kan het hout kromtrekken of zelfs ernstig beschadigen. Als je scheurtjes of barsten in je houten keukengerei ziet, gooi het dan gelijk weg. Als je houten snijplank of pollepel er wat ruw uitziet, kun je er gewoon wat olie op smeren. Dan is ‘ie weer als nieuw.

Handig in de keuken

Geen reden tot paniek dus, je kunt je oude vertrouwde houten pollepel gewoon blijven gebruiken. En maar goed ook, want het houten keukengerei is hartstikke handig in de keuken. Zo kun je ‘m namelijk gebruiken om precies te controleren of het frituurvet al heet genoeg is. Ook kun je ‘m gebruiken als je pasta kookt. Leg de houten pollepel in de pan terwijl de pasta kookt. Op deze manier zal de pasta niet aan elkaar kleven. Of leg ‘m dwars boven op je pan met kokend water. Hierdoor zal je pan niet overkoken

Lees ook: Oei, zo vaak moet je je gootsteen schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash