Maayke

Deze keukenvoorwerpen kun je beter niet in de vaatwasser stoppen

Een vaatwasser is tegenwoordig in veel huishoudens onmisbaar. Met name grote gezinnen die veel afwas hebben, kunnen veel baat hebben bij deze handige machine. Even voorspoelen en hup, zo de vaatwasser in. Toch is het belangrijk om te weten dat niet elk keukenitem zomaar in de vaatwasser kan. Let daarom goed op dat je deze dertien keukenvoorwerpen nooit in de vaatwasser stopt!

Stop jij weleens een van deze keukenvoorwerpen in de vaatwasser?

1. Hout

Houten keukenvoorwerpen als een houten snijplank of houten pollepels kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. De machine wordt tijdens het proces erg heet en nat, voordat het afkoelt en de afwas snel droogt. Dit kan erg schadelijk zijn voor de houten keukenvoorwerpen. Het hout kan kromtrekken of zelfs ernstig beschadigen.

2. (Antiek) porselein

Veel (antiek) porselein is niet vaatwasbestendig. Het met de hand beschilderde porselein is niet bestand tegen de hoge temperaturen van de vaatwasser. Het beste is om het porseleinen servies gewoon met de hand af te wassen.

3. Keukenmessen

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je scherpe keukenmessen is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Na gebruik dien je deze goed schoon te maken en af te drogen. In de vaatwasser kun je ze echter beter niet stoppen. Dit kan de keukenmessen ernstig beschadigen. Was de messen af met wat lauwwarm water en wat afwasmiddel.

4. Knoflookpers

Een handig hulpmiddel in de keuken is een knoflookpers om je knoflooktenen klein te krijgen. Het schoonmaken van deze knoflookperzen is echter wat minder praktisch. Vaak blijven kleine stukken knoflook in de gaten van de pers zitten. Stop je deze in de vaatwasser, dan verwijder je niet alle resten. Het beste is om ook dit keukenvoorwerp met de hand af te wassen om alle overtollige stukken knoflook uit de pers te wassen.

5. Thermosfles

Er zijn thermosflessen die vaatwasbestendig zijn. De meeste zijn dit echter niet. Het warme water in de vaatwasser beschadigd bepaalde lagen in de thermosfles, met als gevolg dat het zijn functie om dranken warm te houden verliest. Bij dagelijks gebruik van de thermosfles, kun je deze het best met de hand omspoelen met heet water en wat afwasmiddel.

6. Koperen pannen en keukengerei

Pannen en keukengerei dat gemaakt is van koper, is niet geschikt voor de vaatwasser. Het koper reageert niet goed op de agressieve zeep die wordt gebruikt voor de vaatwasser. Het beste is om koperen keukenvoorwerpen te reinigen met een mix van ketchup en zout. Spuit wat ketchup op een oude doek en besprenkel het daarna met wat zout. Scrub dit mengsel op het item dat je wilt schoonmaken en doe dit tot je het hele gebied van het voorwerp hebt gehad. Spoel het daarna af en het ziet er weer uit als nieuw!

7. Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn perfect voor het bereiden of stoven van vlees of vis, omdat het bestendig is tegen zeer hoge temperaturen. Daarentegen zijn deze pannen wel lastig om naderhand schoon te maken. Door deze pannen in de vaatwasser te stoppen, beschadig je de beschermlaag. Bovendien versnel je hiermee het roestproces. De beste manier om gietijzeren pannen schoon te maken, is door het gebruiken van keukenpapier en zeezout.

Benieuwd naar de andere zes keukenvoorwerpen die je niet in de vaatwasser kan stoppen? Kijk dan snel op de volgende pagina!

Pagina 1/2