Redactie Kookfans

Wij gebruikten al ons hele leven te weinig zout

Een heerlijke pastamaaltijd is binnen no-time klaar, veelzijdig en ontzettend smakelijk. Kortom: de perfecte maaltijd. Maar wat blijkt nu? Je gebruikt waarschijnlijk altijd veel te weinig zout bij het klaarmaken van het Italiaanse gerecht. Dit is hoe het zit!

Zout bij de pasta

Waarschijnlijk weet je wel dat als je pasta kookt, je het beste een snuf zout en een scheutje olijfolie door het water kunt doen voor je de pasta toevoegt. Misschien is je ooit verteld dat het zout dient om het water ‘sneller te laten koken’. Misschien is je al net zo vaak verteld dat de hoeveelheden zout die we daarvoor gebruiken helemaal niet helpen, en dat het simpelweg een keukenmythe is dat je pasta zo sneller zou koken. Maar er is nog één heel simpele reden om wél zout door je pastawater te doen: de smaak!

Meer zout

En wat blijkt in dit geval: je gebruikt waarschijnlijk véél te weinig zout om de pasta op smaak te brengen. Topkok Claire Saffitz legt uit hoe het zit: “Het idee is niet om iets zout te maken, maar om de hoeveelheid zout te gebruiken die je ingrediënten laat stralen.” En in het geval van pasta is dat dus meer dan je denkt. Een flink zoute pot met pastawater zorgt dat de pasta het zout voor een deel kan opnemen, waardoor het de smaak van de pasta verbetert. Het zout kan er goed doorheen trekken, in plaats van dat het zich oppervlakkig aan de pasta hecht.

Zoutige tips

Dus hoeveel zout moet je dan gebruiken? Dat hangt allereerst af van de soort zout die je gebruikt. Saffitz zelf raadt koosjer zout aan om gerechten op smaak te brengen. “Tafelzout is te zout en geeft je eten al snel een blikkerige, bittere smaak”, schrijft ze. Koosjer zout komt ook in verschillende soorten en maten. Als je grover zout in het keukenkastje hebt staan, dan heb je daar meer voor nodig dan wanneer je fijn zout gebruikt. Voor elke liter water geldt dan: van grof, koosjer zout een forse halve eetlepel, en van de gladdere korrels gebruik je een forse theelepel. Wanneer je pasta voor vier of meer personen kookt, komt dat al snel uit op twee volle eetlepels of vier volle theelepels.

Opgelet

Natuurlijk is te veel zout óók niet goed. Saffitz raadt aan om te letten op de rest van de ingrediënten bij je pasta. Gebruik je bijvoorbeeld ansjovis, Parmezaanse kaas of spekjes in de pasta? Dan kun je rustig minder zout gebruiken. De overige ingrediënten zorgen dan namelijk voor voldoende smaak. Buon appetito!

Lees ook: Eenpansgerecht: knoflookpasta met broccoli en paprika

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Bon Appetit | Beeld: Pexels