redacteur

Vervang jij hem wel vaak genoeg?

Aangekoekte pan? Een bord met hardnekkige etensresten? Een keukensponsje is onze beste vriend. We schrobben er het vuil moeiteloos mee weg. Maar hoewel de vaat schoon lijkt te worden met een keukenspons, vergeten we vaak dat de spons zelf een bron van bacteriën is. Je moet hem dan ook regelmatig vervangen, waarschijnlijk veel vaker nog dan je zou denken!

Het is een stuk vaker dan je zou denken.

Bacteriën

Wanneer je de keukenspons niet goed reinigt na gebruik, groeien er steeds meer bacteriën op. Dat gebeurt extra snel wanneer je je spons bewaart in een vochtige omgeving, zoals op het aanrecht. Zo’n vochtige plek is namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën. Je keukensponsje wordt er zo niet hygiënischer op. Wist je dat vijf van de tien meest voorkomende bacteriesoorten terug te vinden zijn op jouw sponsje? Gatsie! Het is niet alleen onhygiënisch, maar je kunt er ook nog eens heel ziek van worden.

Wekelijks

Uit onderzoek blijkt dat je de keukenspons het beste wekelijks kunt vervangen. Dit is wel afhankelijk van hoe vaak je de spons gebruikt. Sta je er dagelijks mee in je handen? Dan zul je het sponsje wat vaker moeten vervangen. Eet je vaak buiten de deur? Dan gaat-ie juist wat langer mee.

Schoonmaken

Om je keukensponsje zo hygiënisch mogelijk te houden, is het belangrijk om hem na gebruik schoon te maken. Hierdoor zal je gele vriend een stuk langer meegaan. Laat de spons bijvoorbeeld vijf minuten weken in een kopje met verdund bleekmiddel of azijn. Dit doodt de bacteriën en houdt je sponsje langer fris. Ook een optie: week de spons in water met zeep, wring hem uit en stop hem vervolgens in de magnetron. Let er wel goed op dat hij niet verbrandt. In principe zou twee minuten voldoende moeten zijn.

Lees ook: Afwasborstel vs. de spons: wat werkt beter voor een schone vaat?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bustle | Beeld: Pixabay