18 september 2019

De supermarkt ‘dankt’ deze titel aan misleidende verpakking kip

Albert Heijn heeft de titel ‘Liegebeest 2019’ verdiend. De supermarkt was door dierenrechtenorganisatie Wakker Dier genomineerd vanwege de verpakking van de AH kip, waarop ‘meer ruimte’ staat. Dit terwijl het vlees afkomstig is van kippen die met z’n zestienen een vierkante meter moeten delen, zonder daglicht te zien. Een misleidende claim, zo is Wakker Dier van mening.

Albert Heijn doet een misleidende claim op de verpakking van AH kip.

Albert Heijn

”De verkiezing is een duidelijk signaal naar Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie PR-praatjes slikken”, stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Deze vereniging organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar. Dit jaar brachten 19.000 mensen hun stem uit, van wie er 7000 voor Albert Heijn kozen. Met de ‘wedstrijd’ wil Wakker Dier bedrijven aanpakken die consumenten om de tuin leiden als het gaat om dierenwelzijn. ”Toen alle supermarkten in 2016 stopten met de plofkip, hebben zij allemaal hun eigen kip-concepten opgesteld. Albert Heijn zette hierin overduidelijk de kleinste stappen. Zelfs Aldi geeft haar kippen meer ruimte”, aldus Hilhorst.

Liegebeest

Albert Heijn neemt de titel over van de Rabobank, die vorig jaar overtuigend ‘won’ met een reclame waarin de organisatie volgens Wakker Dier deed alsof ze de voedingssector gingen verduurzamen, terwijl de bank in werkelijkheid miljarden euro’s investeerde in plofkippen, megastallen en fastfoodketens. Het is voor Albert Heijn niet de eerste keer dat ze de titel Liegebeest in de wacht slepen, ook in 2017 verkozen de meeste consumenten de supermarktketen tot winnaar. Dat was destijds omdat de supermarkt in een artikel over serranoham een foto liet zien van varkens in de wei. Albert Heijn heeft vooralsnog niet gereageerd op hun gloednieuwe ‘prijs’.

Genomineerden

De andere drie genomineerden in de Liegebeestverkiezing van het jaar waren ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse vleesrunderen van Bord Bia en ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo’s geitenkaas. Deze laatstgenoemde heeft inmiddels laten weten zijn uitspraak te betreuren en zal hem rectificeren.

Lees ook: Lidl roept per direct stokbroden terug vanwege plastic deeltjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Wakker Dier