Ruth Stuut

Dat is zo makkelijk nog niet

Het blijft een strijd; de perfecte avocado scoren in de supermarkt. Soms liggen er alleen maar harde die niet eetrijp zijn, en die kan je nog niet gebruiken voor dat lekkere recept dat je voor vanavond hebt uitgekozen. Of zijn ze zacht, maar zie je allemaal bruine plekken wanneer je thuis vol hoop de avocado opensnijdt. Hoe zorg je dat je altijd de perfecte avocado uitkiest? Wij geven je wat tips om teleurstellingen te voorkomen.

Bruin of toch groen?

Misschien heb je weleens het advies gekregen om te kijken naar de kleur van de avocado. Als we onze keuze maken denken we vaak dat bruin eetrijp is, en je groen beter nog even laat liggen. Klinkt aannemelijk, toch? Maar dit advies houdt geen rekening met de verschillende soorten avocado’s die allemaal op de markt zijn, iets waar wij ook nog nooit aan hadden gedacht. In de supermarkt weten we meestal niet welke soort we voor ons hebben met die hele bak vol. Dit advies zou je zomaar op het verkeerde been kunnen zetten.

Aanbod in Nederland

In de Nederlandse supermarkt kan het soort avocado dat verkocht wordt ook nogal eens verschillen. En het onderscheid is niet heel duidelijk te zien voor het onwetende oog, behalve kleine variaties in bijvoorbeeld kleur of structuur van de schil. Toch zijn ze uit elkaar te houden als je even goed kijkt. De Hass avocado is de meest verkochte variant in Nederland en te herkennen aan zijn kleine, ovale vorm met een harde, geribbelde schil. Wanneer deze soort rijp is heeft de schil een bruine tot donkerpaarse kleur. De smaak is lekker zacht, en de structuur smeuïg. Perfect als romige basis voor een broodje avocado-kipsalade bijvoorbeeld. Een andere soort die ook veel te verkrijgen is in Nederland is de Lamb Hass avocado, en zoals de naam al doet vermoeden zijn de twee familie. Deze laatste is alleen net een tikkeltje groter dan zijn eerdergenoemde broertje.

Maar, het blijft niet bij deze twee soorten. Nu komt het verwarrende gedeelte: zowel de Fuerte als de Reed avocado behouden zijn groene kleur wanneer hij eetrijp is. De schil van beide soorten is glad, dus dat maakt een ezelsbruggetje mogelijk. Een avocado met gladde schil blijft groen, ook wanneer hij eetrijp is. De avocado met geribbelde schil zal bruin tot donkerpaars kleuren wanneer je ‘m het beste kan eten.

Om het nog wat ingewikkelder te maken zijn er nóg twee soorten avocado’s te verkrijgen in onze supermarkten. De Bacon avocado is te herkennen aan een gladde, groene schil met gele spikkels. Deze soort is net wat groter dan de meestvoorkomende Hass variant, en ook wat minder vet. Als laatste hebben we nog de Slimcado, ook minder vet maar tot wel zes keer zo groot als de Hass avocado. Die moeten we dus wel kunnen onderscheiden!

De juiste uitkiezen

Nu we een idee hebben van de diverse soorten kunnen we een tactiek bedenken om de perfecte avocado te scoren. Wat betreft de Hass varianten kunnen we aardig op de schil afgaan, maar helemaal zeker weten we het nooit. Misschien ken je het trucje van knijpen in de avocado, alleen is dit een slecht idee. Op die manier ontstaan er beurse plekken en kan de vrucht sneller overrijp worden en bruine plekken krijgen. Ook het steeltje van de avocado peuteren hebben we eens voorbij horen komen. Opnieuw geen goed advies, want ook hierdoor kan de vrucht sneller overrijp worden.

Behalve de juiste kleur van de schil onthouden is er eigenlijk maar één andere manier om te checken of de avocado eetrijp is. En dat is door de avocado in je hand te leggen en te voelen hoe zacht hij is. En ja, dat is echt iets anders dan knijpen. Wanneer je voorzichtig voelt zal de schil een heel klein beetje meegeven, en dat is het moment wanneer de avocado perfect eetrijp is.

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van munt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Adobe Stock