Renée Bootsma

Zo kies je voor het beste en eerlijkste stukje vis

Hier in de Nederlandse supermarkten hebben we helaas niet zoveel keuze als het gaat om verse vis. We kunnen eigenlijk alleen kiezen uit voorverpakte of ingevroren vis. Natuurlijk willen we graag het meest verse stukje vis, dat is ook wel zo lekker. Maar, waar moet je dan eigenlijk allemaal opletten?

Vis uit de Noordzee

De vis die je in de Nederlandse supermarkten vindt is vaak gekweekt voor consumptie, en dat terwijl er in de Noordzee veel vis, schelp- en schaaldieren zwemmen. Deze worden echter maar amper gegeten door de Nederlandse bevolking en gaat vaak naar het buitenland toe. In ons kikkerlandje wordt er vaak teruggegrepen naar het supermarktaanbod van zalm, tonijn en kabeljauw. Deze soorten vindt je echter niet in de Noordzee, maar leggen veel kilometers af voordat ze in onze supermarkten terecht komen.

Wild gevangen vis

Wild gevangen vis heeft over het algemeen een mooi leven gehad, maar helaas zitten er ook nadelen aan wild gevangen vis. Doordat de vraag naar wilde vis de laatste jaren enorm is gestegen, hebben veel vissoorten te maken met overbevissing én tast het vissen op grote schaal ook ook nog eens het ecosysteem aan. Tevens is het energieverbruik erg groot en is de bijvangst een groot probleem voor de vissers.

Kweekvis

Naast wild gevangen vis zitten er ook genoeg nadelen aan kweekvis. Deze vissen worden namelijk vaak in veel te kleine ruimtes gekweekt. Doordat de vissen zo dicht op elkaar leven ontstaan er veel ziektes. Hierdoor worden medicijnen gebruikt die uiteindelijk weer terecht komen in jouw stukje vis. Daarnaast is kweekvis ook niet goed voor het milieu; ook voor deze vis is het energieverbruik namelijk groot. De kweekvissen krijgen wild gevangen vis als voer toegediend, wat ook nog eens niet helpt bij de populatie van wilde vissen.

Geverifieerde keurmerken

Bij het uitkiezen van vis kun je kijken naar het keurmerk dat op de verpakking staat. Er bestaan drie verschillende soorten geverifieerde keurmerken. Het eerste keurmerk is voor biologisch gekweekte vis. Dit Europese keurmerk garandeert dat de vis in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met voldoende water heeft geleefd en geen medicijnen toegediend heeft gekregen. Het tweede keurmerk is het MSC-keurmerk, deze herken je aan de donkerblauwe kleur. Dit betekent dat het een duurzaam gevangen vis is en dat er weinig tot geen schade is toegediend aan de leefomgeving van de vis. Het laatste keurmerk voor gekweekte vis is het licht blauwe/groene ASC-keurmerk. Er wordt gegarandeerd dat de kweekvissen duurzaam voer hebben gehad en minder medicijnen toegediend hebben gekregen.

Lees tip: Hoe herken je een rijpe avocado?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock